Política 26/10/2020

El TSJC escurça la inhabilitació de Torra i li manté la condició d'expresident

El tribunal té en compte el temps que ja va estar suspès com a diputat del Parlament

M.r.
2 min
Quim Torra rep els aplaudiments de la resta de membres del seu Govern després de la declaració institucional que ha fet com a resposta a la seva inhabilitació com a president

BarcelonaGener del 2022. Aquesta és la data en què l'expresident de la Generalitat, Quim Torra, podrà tornar a exercir un càrrec públic. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dictat una resolució que especifica els termes de la condemna d'un any i mig d'inhabilitació per haver desobeït la Junta Electoral i haver mantingut al Palau de la Generalitat la pancarta demanant la llibertat dels presos polítics. El Tribunal ha tingut en compte el temps que Torra ja va estar suspès com a diputat del Parlament (entre el 27 de gener i el 28 de setembre del 2020) i li descompta un dia d'inhabilitació per cada tres que no va poder exercir com a parlamentari, dos mesos i vint dies en total.

Tot i la inhabilitació, Torra serà considerat a tots els efectes expresident de la Generalitat, segons recull la resolució: podrà cobrar una pensió, tindrà dret a una oficina, a un vehicle de representació i a personal de seguretat. També mantindrà el tractament protocol·lari de "molt honorable". En aquest cas, la decisió del tribunal compta amb el vot particular d'un dels magistrats que va jutjar Torra, el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, que era partidari de retirar-li totes aquestes consideracions i prestacions mentre durés la inhabilitació.

Per contra, l'opinió de la resta de magistrats de la sala és que de la mateixa manera que un funcionari inhabilitat –el tribunal posa com a exemple la figura d'un carter– no perd mai aquesta condició, per molt que no pugui treballar com a tal, Torra tampoc pot perdre la condició d'expresident de la Generalitat mentre compleix la condemna. D'aquesta manera, el que tindrà vetat fins al gener del 2022 serà la possibilitat d'exercir qualsevol càrrec públic, inclòs el d'eurodiputat.

La Fiscalia havia demanat que el temps que l'expresident va estar suspès com a diputat no es descomptés de la inhabilitació, mentre que la defensa de Torra proposava que se li descomptés un dia d'inhabilitació per cada dos de suspensió, de manera que el veto s'escurcés quatre mesos. El tribunal s'ha inclinat per compensar un dia d'inhabilitació per cada tres de suspensió, i estableix que es descomptin un total de dos mesos i vint dies a la condemna.

stats