El TSJC rebaixa a un any i mig de presó la condemna a Marcel Vivet

3 min
Marcel Vivet, a l'entrada de l'Audiència de Barcelona, pel seu judici

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebaixat a un any i mig de presó la pena a l'activista Marcel Vivet, que inicialment va ser condemnat a cinc anys per l'Audiència de Barcelona per la seva participació en la manifestació del 2018 contra el sindicat policial Jusapol. La Generalitat va mantenir l'acusació en contra seva per desordres públics i agressió a un mosso tot i les tensions amb la CUP, que havia exigit al Govern que es retirés d'aquesta acusació i d'altres causes similars. De fet, inicialment els advocats de la Generalitat demanaven per a Vivet prop de cinc anys de presó, però després van decidir recórrer la sentència, que consideraven "excessiva".

Ara el TSJC ha valorat tots els recursos i ha acceptat parcialment el que va presentar la defensa de Vivet, que previsiblement esquivarà l'entrada a presó. Els magistrats mantenen que Vivet va cometre tres delictes -atemptat contra l'autoritat, desordres públics i lesions- però descarten els agreujants que sí que havia apreciat l'Audiència de Barcelona. Això fa que la pena inicial de cinc anys que s'havia imposat a l'activista quedi reduïda a un any i mig.

Tot i que manté les acusacions principals, doncs, el tribunal descarta la "concurrència de circumstàncies modificatives de responsabilitat criminal" que acompanyaven els tres delictes i considera que les penes no respectaven el "principi de proporcionalitat". El relat que la sentència anterior va considerar provat es basava en la versió policial, segons la qual Vivet va colpejar amb el pal d'una bandera que es va trencar un agent dels antiavalots.

El tribunal destaca la "fragilitat" de l'objecte amb què hauria comès l'agressió i també que l'agent que hauria rebut el cop -al canell, una zona no vital- només va requerir "una assistència facultativa", el que constitueix un "mer delicte lleu de lesions". No considera provat que Vivet colpegés amb el pal el casc de l'agent. Pel que fa a un altre "objecte perillós" que s'hauria fet servir segons la sentència d'instància, el tribunal assenyala que no s'ha pogut demostrar quin era aquest objecte. En paral·lel, el TSJC posa en valor que Vivet "no té antecedents penals" i que va aportar la fiança.

Acusats pels mateixos fets 

Dos joves acusats del mateix cop al mateix agent. Aquesta és la incongruència que també va esgrimir l'advocat de l'activista aquests 26 d'abril durant la vista al TSJC per analitzar la documentació admesa a tràmit en el recurs d'apel·lació. Una duplicitat que el TSJC no ha tingut en compte a l'hora de rebaixar la pena de l'encausat, tot i que Adrià Catasús seurà el banc dels acusats el 31 de maig pels mateixos fets. 

Tot i que el Govern havia descartat rebaixar l'acusació contra Vivet o retirar-se de la causa en el seu moment, sí que va demanar rebaixar la pena d'atemptat contra l'autoritat de tres anys de presó a sis mesos, argumentant que així no deixava sense protecció ni l'agent ni Vivet. Com en el recurs validat pel TSJC, el Govern va justificar la demanda de rebaixa de pena perquè considerava que el pal de la bandera amb què suposadament va ser colpejat l'agent no era perillós. 

Malgrat la rebaixa de la nova sentència del TSJC, el col·lectiu Alerta Solidària -que ha portat la defensa de Vivet- considera que qualsevol sentència que no sigui l'absolució "és una vergonya inacceptable" i ha convocat una concentració de rebuig a la plaça de la Vila de Badalona a dos quarts de vuit del vespre d'aquest dijous.

stats