El TSJC frena l'obertura del judici oral de Laura Borràs per garantir-li el dret de defensa

Accepta les al·legacions de la presidenta del Parlament i dona un nou termini de quinze dies a les parts

3 min
La presidenta del Parlament, Laura Borràs.

BarcelonaFre en la causa contra la presidenta del Parlament, Laura Borràs. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha revocat aquest dilluns la interlocutòria d'obertura de judici oral a la presidenta de la cambra catalana, un cop ha conclòs que se li va vulnerar el dret de defensa perquè no va poder accedir fins a última hora a la documentació que va seguir investigant el jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona, que va ser el que va obrir el cas. Aquest fet paralitza momentàniament el procediment que s'havia obert ara fa unes setmanes, ja que el jutge dona 15 dies més a les parts perquè es posicionin. Un parèntesi dictat pel TSJC que impactarà de ple també en el Parlament, on el debat al voltant de si suspèn o no la presidenta dels seus drets i deures en aplicació del reglament de la cambra també es dilatarà uns dies més.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un escrit fer públic aquest dilluns, el tribunal admet l'argument dels advocats de Borràs sobre el fet que se li podria estar vulnerant el dret a defensa per no haver pogut tenir accés abans als toms d'informació recopilats pel jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona, que és el que va iniciar la investigació. El problema és que quan Borràs va marxar com a diputada al Congrés la causa de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) es va bifurcar: mentre el Tribunal Suprem va encarregar-se de la part que afectava l'aleshores portaveu de Junts per Catalunya a la cambra baixa, el jutjat 9 va prosseguir amb les seves diligències perquè encara s'encarregava de la resta d'investigats no aforats. A partir d'aquell moment, la defensa de Borràs es va quedar sense informació del que passava al jutjat 9, que fins i tot va arribar a imputar dues persones més durant els mesos posteriors.

Quan Borràs va deixar el Congrés per a ser presidenta del Parlament, el seu cas va tornar a canviar de mans i va passar del Suprem al TSJC Tanmateix, no va ser fins al 7 de març passat que els advocats de la presidenta van poder tenir accés als 9 toms d'informació recopilats pel jutjat d'instrucció. Una setmana després, el TSJC va dictar la interlocutòria d'obertura de judici oral i ara el mateix tribunal i també la Fiscalia admeten que calia haver donat més temps a la defensa.

Això suposa que en quinze dies hàbils el magistrat instructor del TSJC, Jordi Seguí, tornarà a avaluar el calendari i decidirà si emet una nova interlocutòria d'obertura de judici oral per aclarir si la presidenta del Parlament va cometre prevaricació, malversació de diners públics, frau administratiu i falsedat documental mentre dirigia la Institució de les Lletres Catalanes.

El jutge va concloure que hi ha indicis que Borràs va “abusar” del càrrec al capdavant de la institució, per la presumpta adjudicació irregular de contractes a un amic, a qui feia anys que coneixia i amb qui havien treballat junts. Per la seva banda, la presidenta sempre ha negat les irregularitats i ha considerat que és una víctima més de la “persecució política” del moviment independentista per part de l’Estat.

Debat obert als partits

La modificació del calendari judicial permet també als partits independentistes guanyar temps per intentar trobar una posició conjunta al Parlament. El reglament de la cambra catalana estableix en el seu article 25.4 que en el moment en què sigui ferm l'acte d’obertura del judici oral contra algun diputat per delictes relacionats amb la corrupció se l'ha de suspendre immediatament dels seus drets i deures parlamentaris, per la qual cosa si ERC i la CUP consideren que hi va poder haver males praxis a la ILC podrien decidir aplicar-lo sobre Borràs. Des de Junts, però, defensen que la causa forma part de la repressió contra l'independentisme.

stats