Política 16/10/2019

El Tsunami es desmarca de la violència però condemna la "brutalitat policial"

Avança primer que no farà cap més acció fins el 26-O, però després anuncia convocatòries imminents

Xavi Tedó
3 min
Manifestació dilluns contra la sentència.

BarcelonaDesprés de 24 hores de silenci, el Tsunami Democràtic ha trencat el silenci per desmarcar-se dels aldarulls que es van produir en diferents ciutats, però ha condemnat la repressió policial en un joc d'equilibris. "Tot i la brutalitat policial d'aquests dies, completament inacceptable i per la qual exigim que s'assumeixin responsabilitats polítiques, sempre cal impedir en qualsevol acció, que algú pugui promoure la violència o transformar l'acció en actes violents", ha subratllat en un comunicat. En aquest sentit, Tsunami Democràtic ha deixat clar que "només impulsa accions en el marc estricte de la no-violència" i ha afegit que "la no-violència és l'estratègia fonamental del nostre moviment, per convicció i efectivitat".

El Tsunami Democràtic ha reiterat que "la no-violència és l'eina més potent que tenim per fer evident la demofòbia de l'estat espanyol, que fins ara només ha utilitzat la força, la violència i la repressió per abordar aquest conflicte polític". De fet, ha considerat que "l'Estat i les forces de seguretat treballen per fomentar i provocar la violència" i per aquest motiu "contra la força violenta i repressiva de l'Estat i contra la policialització de les mobilitzacions" ha advocat per "posar-hi la força no-violenta de la gent mobilitzada en defensa dels drets i les llibertats". De fet, el comunicat es tanca amb una cita de Ghandi que sosté que "la no-violència és la força més gran a disposició de la humanitat".

La crida del Tsunami es produeix a les portes d'una nova mobilització dels CDR (en aquest cas del Barcelonès), que han convocat una concentració a prop de la conselleria d'Interior sota el lema "Que se'n vagin!" per denunciar "la repressió i la violència policial".

Els CDR han emès també un comunicat avui en què demanen que la violència no sigui l'excusa per deixar de sortir al carrer i asseguren que l'única que s'ha pogut veure les darreres hores és l'exercida per la policia. En aquest sentit, han demanat la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, i que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil marxin de Catalunya. "No caiguem en la trampa d'aquells que ens volen desmobilitzar amb el fals argument de la violència", apunten.

En un primer moment el Tsunami ha avançat que fins al 26 d'octubre no realitzaria cap nova acció després de la convocatòria a l'aeroport el dia de la sentència per tal d'acumular forces en les Marxes per la Llibertat, la vaga de divendres i la manifestació unitària del dia 26 perquè "les tres accions siguin un èxit". Al cap d'una estona, però, ha esmenat el comunicat i ha anunciat que "aviat hi haurà noves convocatòries".

El Tsunami ha fet una crida a la gent a instal·lar-se l'aplicació per poder actuar "amb més precisió i eficàcia en el llarg camí de la desobediència civil no-violenta que tot just ara comença". El col·lectiu ha destacat que "avui som més forts que fa unes setmanes" i que l'independentisme ha tornat a "prendre la iniciativa" reobrint "un nou cicle d'empoderament ciutadà" per garantir "una desobediència civil massiva". Un camí que ha advertit que no té "marxa enrere" i que "no s'aturarà fins que l'estat espanyol reconegui que ha d'afrontar el problema polític que planteja la ciutadania de Catalunya a través del diàleg i l'exercici democràtic".

El comunicat del Tsunami arriba l'endemà que el ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, avisés que ja investiguen qui són els promotors d'aquest moviment. “Tenim uns serveis d’intel·ligència i investigació realment eficaços. No dubti que acabarem sabent qui hi ha al darrere”, va garantir durant una entrevista a RTVE.

stats