Política 17/03/2015

La UGT recorre la decisió del Govern de recuperar la retallada del 5% en el sou dels treballadors públics de 2012

Els representants sindicals es mostren "segurs" que el TSJC obligarà la Generalitat a abonar íntegrament els 44 dies meritats de la paga extra

Acn
2 min
El responsable del sector de la Generalitat de la UGT de Catalunya, Xavier Casas, mostra el recurs davant de la seu del TSJC a Barcelona / ACN

BarcelonaLa UGT de Catalunya ha presentat aquest dimarts un recurs contenciós contra l'Acord de Govern del 10 de març de retorn dels 44 dies meritats de la paga extra del 2012 als treballadors públics, ja que recupera una reducció del 5% del salari d'aquell any. Després de presentar el recurs davant del TSJC, el representant de la UGT, Xavier Casas, s'ha mostrat "segur" que la justícia donarà la raó al sindicat en aquest cas, "després de centenars de condemnes que l'obliguen el Govern a procedir al pagament íntegre dels 44 dies de la paga extra de 2012". Casas ha lamentat que "l'executiu català no aprèn que hi ha unes normes, que cal pagar els treballadors quan toca i el que els hi correspon per llei".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ens veiem obligats a presentar aquest recurs, ja que el Govern insisteix en la il·legalitat i estableix un retorn il·legal dels 44 dies meritats de la paga de 2012. Denunciem aquesta manera de procedir", ha argumentat Casas. El representant de la UGT ha considerat que el retorn d'aquesta part del salari dels treballadors públics "és un èxit sindical", però ha lamentat que "la via judicial és l'única via que deixa el Govern" per acabar de resoldre el conflicte.

L'Acord de Govern del 10 de març de 2015 de retorn dels 44 dies meritats de la paga extra del 2012 als treballadors de la Generalitat inclou una reducció del 5% del salari d'aquell any. L'any 2012, la Generalitat va decidir aplicar una retallada del 5% al sou del seu personal, però aquesta decisió posteriorment va quedar sense efecte quan el govern de l'Estat va decretar retallar la paga de Nadal als treballadors de totes les administracions públiques.

Segons ha denunciat la UGT, "per no pagar els 44 dies meritats de la paga del 2012, la Generalitat ha rescatat les mesures que havia deixat sense efecte". El sindicat també recorda que hi ha "sentències que han reconegut el dret dels treballadors de la Generalitat a cobrar aquesta part de la paga" i lamenta que "la Generalitat continua, també al 2015, amb les retallades salarials als treballadors del sector públic".

L'origen de la disputa laboral es remunta al 2012, quan el govern espanyol va decretar la detracció de la paga extra de Nadal als treballadors de totes les administracions públiques. Com que la data del decret va ser el 13 de juliol de 2012, diversos jutjats han reconegut que els treballadors ja havien meritat 44 dies corresponents al segon semestre de l'any i que la retallada del govern espanyol era retroactiva.

stats