Política 20/08/2015

Rodríguez Sol creu que cal un 60% de vots independentistes per negociar amb l'Estat

El número dos d'Unió per al 27-S preveu una Catalunya ingovernable amb Junts pel Sí sense suports per arribar a la majoria

Acn
3 min
L'exfiscal en cap de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, ha estat guardonat amb el premi 'Justícia Catalunya' / ACN

BarcelonaL'ex fiscal superior de Catalunya i número dos de la llista d'UDC per al 27-S, Martín Rodríguez Sol, ha situat en més del 60% els vots que els independentistes necessitarien per pressionar l'Estat a negociar les seves pretensions. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Rodríguez Sol ha afirmat que les eleccions no són plebiscitàries, però reconeix que una majoria àmplia de l'independentisme podria forçar una negociació que el govern espanyol ha rebutjat fins ara. En tot cas, el número dos d'Unió no té en compte aquest escenari i preveu una victòria de Junts Pel Sí lluny de la majoria absoluta necessària per governar. "El país serà ingovernable", ha pronosticat tot recordant que UDC no donarà suport a Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"En principi no hi ha cap sortida jurídica ni legal [a la declaració unilateral d'independència]", ha subratllat l'exfiscal superior de Catalunya. L'única sortida que, segons Rodríguez Sol, tenen els independentistes és que obtingués una majoria tan àmplia que l'Estat no tingués altre remei que seure a negociar. "Els governs haurien de seure a parlar per fer un dibuix en què es podria arribar a un acord entre la nova Catalunya no espanyola i Espanya. I es podria parlar de doble nacionalitat i del que volguessin. Però parlem de més d'un 60% dels votants que realment manifestessin aquesta voluntat", ha assenyalat.

Tot i que no creu que Madrid suspengui l'autonomia de Catalunya aplicant l'article 155 de la Constitució, encara que el futur govern català declari la independència, Rodríguez Sol sí que ha opinat que la reacció de l'Estat serà més dura si les opcions independentistes simplement aconsegueixen una majoria en escons. "Entendria que l'actuació de Madrid fos més forta si només obtinguessin una majoria d'escons (i no de vots), perquè estarien actuant en contra de la voluntat de la majoria del poble de Catalunya", ha explicat.

L'escenari més plausible per al candidat democratacristià és, però, una victòria de Junts pel Sí sense majoria i sense suports, una majoria que llavors s'obtindria al Parlament. Això impedirà iniciar el camí unilateral cap a la independència que CDC i ERC han pactat. "Crec que Junts pel Sí guanyarà les eleccions sense majoria absoluta i no podrà formar govern, ja no pels problemes interns, sinó per l'oposició radical al Parlament. El país serà probablement ingovernable", ha predit. En aquest escenari, UDC no donarà suport a Artur Mas, tal com ja va explicar el cap de llista, Ramon Espadaler, el dia que es va presentar la candidatura.

En cas que el futur govern català sí que aconseguís la majoria per iniciar el procés cap a la independència, Rodríguez Sol està convençut que està abocat al fracàs perquè ni Espanya ni cap altre "país democràtic" d'Europa reconeixerà la independència unilateral de Catalunya.

El número dos de la llista dels democristians ha refermat el compromís de la seva candidatura amb el referèndum pactat amb l'Estat com la millor manera de saber l'opinió dels catalans sobre l'encaix territorial. Ara bé, ha insistit que, a curt termini, la manera més "fàcil" de blindar la singularitat de Catalunya és afegir una addicional a la Constitució que reconegui les particularitats del Principat. "En aquests moments és la millor solució perquè és la més fàcil", ha explicat. Obrir el meló de la Constitució per encetar una reforma més ambiciosa que sembla ben vista per PP i PSOE podria significar "la recentralització de competències", una situació a la qual UDC s'estima més no arriscar-se.

Objectiu: cinc diputats com a mínim

Unió es presenta el 27-S en solitari després de més de 30 anys de convivència amb Convergència. Una situació nova per la qual els dirigents democristians s'han marcat un objectiu mínim. "Com a mínim volem obtenir cinc diputats per tenir grup parlamentari propi i veu pròpia", ha explicat el número dos de la llista. "Jo estic convençut que en tindrem molts més", ha afegit tot seguit.

stats