ACORDS LOCALS
Política 19/07/2019

La unitat independentista s’esquerda al país

ERC i JxCat descarten governar junts en la meitat de les comarques i s’alien amb altres partits

Xavi Tedó / Ruth Pérez Castro
3 min
Els acords de govern als consells comarcals

BarcelonaA la comarca de la Selva, JxCat i ERC van aconseguir deu consellers comarcals cadascun, davant dels quatre del PSC, dels dos dels comuns, de l’únic de la CUP i de l’únic, també, de Cs. Tot i sumar 20 dels 28 consellers comarcals, els postconvergents van reeditar el pacte amb els socialistes i es van tancar en banda a governar amb els republicans, que els van arribar a oferir -sense sort- els quatre anys de presidència per tenir un executiu independentista i prioritzar els pactes de país. Aquest no és, ni de bon tros, un cas excepcional. Fruit de les desavinences en l’àmbit local, les dues grans forces independentistes han descartat governar juntes en vint dels quaranta consells comarcals i han buscat altres aliats encara que la suma de tots dos els garantia l’anhelada majoria absoluta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un altre exemple de la manca de sintonia entre JxCat i ERC s’ha produït a l’Alt Empordà, on els postconvergents (15) han reeditat l’acord amb els socialistes (5), tot i que amb els republicans (11) se’ls obria l’opció de disposar de 26 dels 33 consellers comarcals. En aquest cas, però, els republicans també havien fet una oferta al PSC per obtenir el control de l’òrgan administratiu.

JxCat-PSC, l’opció més estesa

D’acord amb el que indiquen els números, JxCat ha sigut la formació que ha arribat amb més pactes amb el PSC (ha fet 12 pactes amb els socialistes, mentre que ERC només n’ha fet 3). Tot i que la combinació JxCat-PSC és la més repetida arreu del país, la xifra encara podia haver sigut més alta si els postconvergents no s’haguessin avingut in extremis davant les protestes de l’ANC a pactar al Maresme amb ERC i no amb el PSC, com es plantejava. La mediació de les entitats independentistes també va ser clau per revertir l’acord a què ja havien arribat JxCat i el PSC al Pallars Jussà.

Sigui com sigui, l’anomenada sociovergència supera fins i tot els deu pactes que han tancat les dues principals formacions independentistes. El suport dels socialistes al 155 no ha sigut un impediment perquè la formació de Carles Puigdemont hagi prioritzat l’entesa amb aquest partit. De fet, JxCat ha reproduït l’acord amb el PSC al Garraf, tot i que en l’anterior mandat el va expulsar del govern per haver secundat la suspensió de l’autonomia. Ara es repartiran la presidència. Un altre exemple paradigmàtic és el que s’ha produït a l’Anoia, on JxCat ha optat també pel PSC, tot i que havia governat amb ERC durant dotze anys.

De la dotzena de comarques on JxCat i el PSC han pactat, només al Baix Llobregat els postconvergents i ERC no gaudien de prou consellers per tenir la majoria del ple i, per tant, era inviable un govern independentista.

ERC també pacta amb el PSC

Els republicans també s’han aliat amb els socialistes en tres comarques en detriment dels postconvergents. A la Terra Alta, ERC ha erosionat l’hegemonia històrica de JxCat unint-se amb el PSC i dues forces independents. El partit d’Oriol Junqueras també ha posat el punt final al lideratge de JxCat a l’Urgell gràcies a l’aliança amb el PSC i la CUP. L’últim acord a un consell comarcal ha tingut lloc al Moianès, on s’han posat de manifest les divergències entre els dos socis de govern de la Generalitat. ERC (7) s’havia ofert a repartir-se el Consell Comarcal amb JxCat (7), dos anys cada un, però aquests persegueixen la presidència plena. “No entrarem en un govern que presideixi ERC”, va asseverar durant les negociacions la presidenta del partit al Moianès, Maria Tarter, que denunciava que no veia els republicans capaços d’impulsar, a parer seu, els “canvis profunds” que requeria l’òrgan.

La CUP amb ERC i JxCat

Els dos grans partits independentistes no tan sols han pactat amb el PSC i han recorregut a la geometria variable per obtenir el control d’alguns consells comarcals. ERC ha pres per primer cop la presidència a JxCat al Pla de l’Estany gràcies al suport de l’únic conseller de la CUP. Al Solsonès, també de la mà dels cupaires, la republicana Sara Alarcón serà la nova presidenta del Consell Comarcal. El Baix Ebre, amb els comuns, i el Baix Empordà, amb independents, són les altres comarques on ERC ha buscat nous aliats per governar. A la Conca de Barberà també s’havia optat per aquesta opció, però finalment JxCat i el PSC s’han adherit a última hora al pacte. JxCat, per la seva banda, ha arrencat l’aval de la candidatura vinculada a la CUP de Som Poble per obtenir la presidència del Pallars Sobirà, mentre que a l’Alt Camp ha aconseguit el govern amb un grup independent.

Més enllà de les deu comarques on ERC i JxCat governaran junts, els republicans ho faran en solitari en 7, i els postconvergents, en 4, mentre que només un altre partit, el PSC, també governarà sol a la Vall d’Aran.

stats