Partits
Política 13/01/2023

Unitat independentista, un "llibre blanc" i la hisenda catalana: el pla de Junts a l'oposició

Afirma que té l'oportunitat de ser el partit "central" de l'independentisme davant de l'"extrema debilitat" del govern d'ERC

3 min
Laura Borràs i Jordi Turull durant el debat de política general

BarcelonaDesprés de la sortida del Govern, Junts per Catalunya va acordar fer un consell nacional extraordinari per concretar la seva estratègia un cop a l'oposició. La idea de la direcció era agafar la ponència política aprovada al congrés de l'estiu, quan encara formaven part de la coalició amb Esquerra a la Generalitat, i adaptar-la al nou context. D'això n'ha sortit una proposta de l'executiva, que s'ha remès als consellers nacionals del partit, i que es debatrà en la reunió d'aquest dissabte. "Davant d’un escenari d’extrema debilitat del govern d’ERC, que compta amb només 33 diputats, Junts tenim al davant l’oportunitat de tornar a ser la força política central de l’independentisme", estableix el document, al qual els quadres del partit podran fer aportacions per modificar-lo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El pla d'acció desgrana algunes mesures que la direcció proposa fer durant el 2023. Destaca la voluntat de Junts d'"intensificar" en els pròxims mesos els contactes amb els partits independentistes per a la coordinació estratègica, malgrat el trencament del Govern amb Esquerra i que la CUP ja va decidir desmarcar-se de les dues grans formacions independentistes el 2021. Cal, a parer seu, "reactivar l’espai estratègic de partits i entitats independentistes per definir un nou full de ruta" i "cooperar amb el Consell per la República" i la resta d'actors per "fer costat a la mobilització social"; una primera mostra de la qual, creuen, serà la protesta de la cimera hispano-francesa del 19 de gener.

Malgrat que Junts va decidir sortir del Govern, es posa deures que tenen a veure amb "preparar la hisenda catalana per recaptar tots els impostos", aplicar "mesures urgents" per augmentar la sobirania energètica i impulsar l'agència de protecció social perquè sigui "imprescindible per garantir el funcionament del futur del sistema de pensions i prestacions socials". Mesures que Junts assumeix des de l'oposició per fer una tasca "propositiva" davant del govern d'Esquerra i recorda que algunes d'elles es van aprovar en resolucions durant el debat de política general.

En aquesta línia, d'acord amb el pla d'acció, el partit es compromet a publicar en el segon semestre del 2023 un "llibre blanc sobre la independència" que actualitzi els "camins adequats" per assolir l'estat català i també accions per dur a terme durant la presidència europea d'Espanya a la segona part d'enguany. En termes sectorials, recull bona part de les condicions que el partit ha proposat a Esquerra durant la negociació dels comptes del 2023: fa referència a una fiscalitat que tingui en compte la pujada de la inflació –defensen la deflactació de l'IRPF– o als macroprojectes com el Hard Rock i la ronda del Vallès.

Les eleccions municipals

D'altra banda, en aquest document se situen les eleccions municipals com un moment "essencial" per a la construcció de Junts com a partit polític, ja que les consideren també un pas clau per encarar el cicle polític de les eleccions espanyoles i uns possibles comicis al Parlament. En aquest sentit, posen en relleu l'autonomia municipal –tot i que recorden que la "prioritat" és pactar amb independentistes– i aconseguir la "màxima" representació municipal i supramunicipal.

Per fer-ho es marquen l'objectiu de presentar el nombre més gran de llistes als comicis del 28 de maig, la qual cosa també passa –tot i que no ho menciona el document– per intentar sumar els alcaldes que el 2020 es van quedar al PDECat i no van fer el pas a Junts. Aquest mateix dissabte Junts vol exhibir, en aquest sentit, un fitxatge: el consell nacional serà inaugurat per l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, que va anar a la llista amb el Partit Demòcrata l'any 2021 a les eleccions al Parlament i ha arribat a un acord amb la formació de Laura Borràs i Jordi Turull de cara a les eleccions municipals a Igualada, tot i les dures crítiques que havia llançat anteriorment contra la formació.

stats