Política 10/12/2013

PPC, C's i UPyD denuncien a la Fiscalia el simposi 'Espanya contra Catalunya'

Rosa Díez compara l'independentisme amb el nazisme i acusa el Govern d'incitar "a l'odi i a la violència" i el portarà a l'Agència Europea de Drets Fonamentals. El PPC i C's anuncien que s'afegiran a la denúncia presentada davant del fiscal de Barcelona

Acn
2 min
'El Mundo' demana que Rosa Díez i Albert Rivera s'entenguin

MadridEl seminari d'historiadors sobre les relacions d'Espanya i Catalunya els darrers segles acabarà examinat per la Fiscalia de Barcelona, per determinar si és delictiu, i per l'Agència Europea de Drets Humans, organisme de la UE successor de l'Observatori Europeu del Racisme i la Xenofòbia. Serà el resultat de les accions legals anunciades aquest dimarts per UPyD contra el simposi 'Espanya contra Catalunya: una mirada històrica (1714-2014)': un seminari que, segons Rosa Díez, "incita a l'odi i a la violència". Però, al marge de portar el simposi a Europa, UPyD l'ha portat també als tribunals, presentant una denúncia a la Fiscalia. Immediatament, la resta de partits espanyolistes s'ha sumat a la iniciativa: també el PPC i C's han decidit portar el tema davant la justícia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu d'UPyD ha comparat l'independentisme amb el nazisme. "Farem tot el que estigui a les nostres mans perquè aquesta espiral d'odi que es genera des de l'independentisme i el nacionalisme català no segueixi endavant, perquè tirar la culpa de tot el que passa a uns és una cosa que en la història d'Europa ja s'ha viscut: ho van fer els nazis amb els jueus i tots sabem com va acabar", ha dit.

En un altre marc el portaveu de Ciutadans, Jordi Cañas, ha declarat que el seu partit acudirà al Ministeri Públic perquè aquest analitzi si pot existir un delicte “d’incitació a l’odi” ja que, segons declaracions del mateix Cañas, “promou la idea d'Espanya com un estat opressor”. El portaveu de C’s ha criticat obertament el simposi que organitza el Centre d'Història Contemporània de Catalunya i ha dit que “està destinat a fer pedagogia de l'odi i presenta allò espanyol com enemic de Catalunya”.

Els últims a sumar-se a la iniciativa penal han estat els populars catalans, amb l'argument que les jornades suposen "una clara i inequívoca incitació a l'odi"

stats