NOU PARTIT ABERTZALE
Política 07/02/2011

El govern de Navarra, PP, UPyD i Ciutadans rebutgen la nova formació de l'esquerra abertzale

Els partits espanyolistes desconfien de la nova via de l'indepentisme radical basc i demanen que no pugui presentar-se a les eleccions

Efe
3 min

BilbaoEl portaveu del govern de Navarra, Alberto Català, ha assegurat que l'esquerra abertzale no en té prou amb "presentar un paper" per demostrar que s'ha desvinculat d'ETA. En ser preguntat en conferència de premsa sobre els estatuts de la nova formació política de l'esquerra abertzale, Català ha declarat que "es pot comprovar fefaentment" que ETA "no ha deixat de dur a terme atemptats terroristes", no ha lliurat les armes i "ni tan sols ha demanat perdó". Per tant, ha destacat que, tot i els nous estatuts, no hi ha "res de nou que no sigui el que han estat desenvolupant i fent fins ara". "Mentre tot això no canviï, ETA-Batasuna no ens ha d'enganyar", ha afirmat Català, que ha assenyalat que les institucions i la societat en general han de rebutjar una "estratègia" dissenyada per l'esquerra abertzale amb l'objectiu de "ser presents en les properes eleccions municipals i forals".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la seva banda, el secretari general del PP del País Basc, Iñaki Oyarzabal, ha advertit avui que "mai ha estat veritat, mai no ha estat sincera" l'aposta de l'esquerra abertzale per les vies polítiques. Ha recordat que des de 1998, des de la Declaració d'Estella, els dirigents de Batasuna porten afirmant que aposten per les vies polítiques, però ETA "ha seguit extorsionant i assassinant i aquests dirigents han seguit donant suport a l'acció terrorista". "Des que els jutges van poder demostrar que Batasuna forma part de l'entramat terrorista –ha afegit– han intentat burlar la llei, enganyar la ciutadania i buscar subterfugis per colar-se en les eleccions", ha assegurat. Segons el parer del secretari general del PP basc, amb l'acte d'avui l'esquerra abertzale segueix sense "desmarcar-se d'ETA, ni planteja una dissolució definitiva de l'organització terrorista ni descarta que pugui actuar en el futur".

Oyarzabal ha assegurat que el que hi ha és una "estratègia perquè una part d'ETA torni a les institucions mentre que una altra part d'ETA segueixi extorsionant i fent xantatge a la societat basca". Després de criticar que no s'hagi reconegut "el dany causat" durant dècades de violència, el secretari general dels populars bascos ha demanat que "ningú es deixi enganyar" i "responsabilitat al govern perquè compleixi amb la seva obligació". "Això és una successió de Batasuna, això no és més que una estratagema per colar-se en les eleccions municipals i per això cal tenir la seguretat que s'estan movent perquè la llei de partits i la política d'exigència democràtica està donant resultats", ha recalcat. Ha conclòs que l'esquerra abertzale no pot presentar-se a les pròximes eleccions, perquè això seria un "error" que faria haver d'esperar una o dues dècades més per acabar amb el terrorisme.

El parlamentari basc d'UPyD, Gorka Maneiro, ha dit al seu torn que el més important no és el que diguin els estatuts d'un "suposat nou partit, sinó els fets" de l'esquerra aberztale, de manera que li ha exigit que "trenqui definitivament amb ETA i que condemni la seva història criminal". El portaveu d'UPyD del País Basc ha considerat que "no pot tenir credibilitat un partit polític que és presentat per Rufi Etxeberria, militant històric de l'esquerra abertzale que s'ha caracteritzat per justificar durant anys els crims d'ETA". "És una estratègia per ser presents en les pròximes eleccions de maig –ha afegit en un comunicat– i per això és fonamental que es mantinguin fora de les institucions durant un llarg període de temps, perquè tota la societat es convenci que són una cosa diferent del que semblen ser". Per Maneiro, "seran els tribunals els que diguin definitivament si es pot legalitzar aquest suposat nou partit", però ha recordat que les sentències ja emeses, tant a Espanya com a Europa, obliguen a l'antiga Batasuna "a trencar definitivament amb la banda criminal no només amb paraules sinó també amb els fets".

El diputat autonòmic i portaveu de Ciutadans (C's), Jordi Cañas, ha afirmat avui que "sentir el nou partit (de l'esquerra abertzale) dir que condemnaran la violència futura és un insult a les víctimes", i ha alertat perquè els "terroristes" no arribin a entrar a les institucions. Davant la presentació del nou partit afí a Batasuna, Cañas ha afirmat en roda de premsa que "aquesta escenificació de la creació d'una marca blanca reflecteix la necessitat d'ETA de tornar a les institucions". "Que la justícia actuï contra aquells que insten a la violència, perquè els terroristes polítics que es mouen entre nosaltres no tinguin la possibilitat d'entrar als governs i gestionar els diners públics", ha exigit el portaveu de C's. Per Cañas, tothom sap que "Batasuna és el cavall de Troia d'ETA a les institucions", i ha lamentat que en l'esquerra abertzale "ni s'han penedit de la violència ni se'n penediran".

stats