ELECCIONS 25-N
Política 09/11/2012

López Tena: "Som la garantia que ningú, ni res, aturarà la independència"

Solidaritat Catalana ha fixat el 2014 com a data límit per fer un referèndum

Mireia Miquel
2 min
Alfons López Tena i Uriel Bertran, en roda de premsa / ACN

BarcelonaMostrant-se com un "servidor del poble", el candidat a la presidència de Solidaritat, Alfons López Tena, ha assegurat que són l'única "garantia real" de portar Catalunya a la independència. Després de l'"engany" del pacte fiscal, que "era una via que estava morta abans de néixer", els "dos milions de catalans" que van sortir el carrer l'11 de setembre han de mostrar "seny" i apostar per la via segura. La formació de Solidaritat per la Independència, amb un discurs contundent, ha escollit l'escenari dels cinemes Lauren del carrer Pelai de Barcelona per donar el tret a la campanya electoral "més important que hi ha hagut mai a Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tena ha criticat l'elevat atur del 25% i la pobresa que ha causat "el govern dels millors" presentant la independència com la cura de tots els mals. López Tena ha explicat que una societat que es "robada per Espanya" no pot tirar endavant. "El primer producte d'exportació a Catalunya són les persones, milers de catalans han hagut de marxar per trobar millors condicions a l'estranger, i això, no es pot permetre". Per això, el candidat a la presidència ha dit que "corre pressa" i ha marcat com a data límit el 2014 per fer un referèndum i declarar la independència de Catalunya. Sobre els dubtes de si la independència seria viable ha subratllat que "el poble català té el mateix PIB que Dinamarca i, d'aquest país ningú dubta de la seva viabilitat".

López Tena ha rebutjat que fer un referèndum sigui il·legal perquè, segons el jurista, el tribunal internacional de l'Haia reconeix aquest dret. D'aquesta manera ha acusat el govern espanyol d'incomplir les lleis que segons la formació, "per trencar la llei en contra la democràcia sempre hi són a temps". Per tant, ha acabat assegurant que si Espanya no permet fer un referèndum, desmarcant-se totalment del camí de tornar a convocar unes altres eleccions, proposaran la declaració de la independència de Catalunya al Parlament.

SI "sap com fer-ho"

El secretari general de SI i número dos per Barcelona, Uriel Bertran, ha parlat d'un clima polític "històric" que brinda a Catalunya una oportunitat "única" i que, per tant, no hi pot haver marge d'errors. Acusant a la classe política "autonomista" de "fracassada", ha alertat de que "no hem de deixar que gestionin aquest procés, hem de triar uns polítics que estiguin a l'alçada de les circumstàncies".

"És com si li diguéssim a la dona maltractada pel seu marit que no es pot separar fins que l'home no ho vulgui". D'aquesta manera ha volgut qüestionar el significat del "marc legal" que "tant parla el govern espanyol" al parlar d'un referèndum. Bertran ha conclòs que amb la independència els espanyols "viuran millor perquè els obligarà a fer les reformes estructurals que necessita l'estat espanyol".

Una eufòrica número tres per Barcelona, Núria Cadenes, ha demanat al públic es pessigués per veure que no era un "somni" els moments "històrics" que viu Catalunya. També ha deixat espai per ironitzar sobre formacions que "no saben on ens duran" en plena al·lusió al líder d'Unió. Per concloure, ha deixat clar que Solidaritat és una formació preparada que "sap com fer-ho, que es pot fer i que ho farà".

stats