Política 09/10/2012

Andoni Goikoetxea, Javier Clemente i Patrícia Gaztañaga: Urkullu mobilitza cares conegudes

El candidat del PNB busca el suport del món de l'esport, la cultura i l'empresa

Joan Rusiñol
2 min
El president del PNB i candidat a lehendakari, Iñigo Urkullu, amb l'exfutbolista Andoni Goikoetxea i l'expresidenta de EA, Begoña Errazti, a l'acte 'Diàlegs amb la societat', a Bilbao, durant la campanya de les eleccions basques / EFE

Bilbao"Diuen que sóc seriós. M'ho acabaré creient. El que és important és que la situació que encarem és seriosa", ha dit aquest dimarts a la tarda el candidat del PNB a la presidència del País Basc, Iñigo Urkullu, en un acte a Bilbao amb cares conegudes del món de l'esport, la cultura, la televisió o l'empresa. Entre ells, la presentadora Patrícia Gastañaga, el filòsof Daniel Innerarity, l'entrenador Javier Clemente o l'exfutbolista Andoni Goikoetxea. "Li exigirem gol", ha avisat aquest últim, que havia compartit amb el polític nacionalista tornejos futbolístics d'aficionats quan eren joves. Per Clemente, com en l'esport, abans de guanyar un partit "cal pensar a jugar-lo". Pronostica "treball dur però un final bo". El dia 21, Urkullu té, de ben segur, un partit decisiu en la seva carrera política.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alguns d'aquests personatges amb projecció pública apareixen en un vídeo de suport al candidat que es pot veure a la pàgina web 'www.ezagutzendudalako.org'. D'altres, senzillament l'han aplaudit aquest dimarts a la tarda, en un acte en què la política ha quedat en un segon terme. O, com a mínim, s'ha presentat amb un to més divertit: trucs de màgia –que el presentador de l'acte espera que no calguin la nit electoral, que ja es preveu exitosa per al PNB–, petits monòlegs d'humor sobre els tòpics bascos –la fredor, la incapacitat per lligar– i caricatures en directe sobre la nova etapa política que, segons les enquestes, pot obrir-se després d'aquestes eleccions. Una etapa en què "Super Torpez i Basagoiti", en paraules de qui conduïa l'acte, tinguin menys protagonisme.

Entre els que s'han mullat en públic per l'aspirant penabista hi havia expolítics d'EA –un partit que ara forma coalició amb l'esquerra abertzale– com l'expresidenta de la formació Begoña Errazti. També els veterans del nacionalisme basc, com Juan José Ibarretxe o Xabier Arzalluz, que els últims anys s'ha desmarcat molt de la línia que manté ara el partit. En el vídeo, l'exlíder del PNB elogia el concert econòmic, que és "del que Artur Mas en diu estructures d'estat".

L'advocat Txema Montero, el cap visible de Lokarri, Paul Ríos, la parlamentària a Madrid Uxue Barkos, l'entrenador de rem José Luis Korta –"necessitem un bon patró", ha dit categòric– i el president de Kutxabank, Marío Fernández, s'han sumat a la iniciativa que "enforteix" el candidat, segons ha dit ell mateix, en un moment "d'emergència nacional".

stats