Política 09/05/2014

Urtasun fa una crida a omplir les urnes del 25-M de "drets i dignitats"

ICV-EUiA s'erigeix aquest 25-M com l'alternativa a les polítiques de la 'troika' i la passivitat de la socialdemocràcia

Marc Toro
3 min
Ernest Urtasun i Dolors Camats, amb la militància, en l'inici de campanya per a les eleccions europees / MANOLO GARCÍA

L'Hospitalet del Llobregat"Aquestes eleccions cal omplir les urnes de drets i dignitats". Així s'ha expressat el candidat a les europees d'ICV-EUiA en l'acte d'inici de campanya dels ecosocialijstes, celebrat aquest dijous a la nit a la Farga de l'Hospitalet. Davant prop de 250 militants i simpatitzants, Urtasun ha assegurat que "aquestes eleccions van de les condicions de vida de la gent", i que hi està en joc "l'Europa de les persones".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És per això que ha afirmat que els ecosocialistes seran "la veu de tots aquells que avui pateixen" l'Europa de l'austeritat, de la 'troica', i s'ha compromès a defensar els treballadors que s'han quedat sense feina, els joves que han d'emigrar a altres països i, entre d'altres, les dones que no poden avortar. "Anirem al Parlament Europeu a tombar la llei de l'avortament", ha assegurat entre aplaudiments.

ICV-EUiA vol convertir aquests comicis en un plebiscit sobre les polítiques que imposa la 'troica', que apliquen els governs de CiU a Catalunya i PP a l'estat espanyol, i que respecten els partits socialdemòcrates. "La socialdemocràcia no es mereix representar a tota aquella gent que vol un canvi a Europa", ha considerat el candidat, que ha deixat ben clar que enfront les polítiques austericides "hi ha alternativa". "Clar que hi ha unes polítiques econòmiques diferents", ha afegit.

La consulta serà, juntament amb l'oposició a la 'troica', el gran reclam de la campanya dels ecosocialistes, que compten amb aliats espanyols (IU) i europeus (Syriza, Front de Gauche o la pròpia candidata a presidir la CE dels Verds europeus, Ska Keller) partidaris del 9-N. De fet, és l'única candidatura catalana que pot presumir d'això.

Urtasun ha aprofitat per fer una crida a la participació a unes eleccions que ha assegurat que són "molt importants". "Ningú ens regalarà una Europa diferent. Cal lluitar i prendre les regnes de la situació", ha dit als votants, als quals ha advertit: "Si no ho feu vosaltres, no ho farà ningú".

"Ens hi juguem l'essència de la democràcia"

El fins ara eurodiputat ecosocialista, Raül Romeva, ha estat l'encarregat de presentar Urtasun com el seu successor, al qual ha recordat que en aquests comicis "el que està en joc no és només la UE, sinó la credibilitat i l'essència democràtica". "Aquestes eleccions van de democràcia", ha afirmat, i s'ha justificat: "En l'Europa d'avui manen més els mercats que la política, i aquest és un dels reptes que hem d'afrontar". En una línia molt semblant a la d'Urtasun, ha acusat els governs de dretes i socialdemòcrates de ser "còmplices" de les polítiques que laminen els drets de les persones. "Que això ho faci la dreta, forma part del seu ADN, però que ho faci la socialdemocràcia és molt preocupant", ha sentenciat.

"El somni Europeu està en risc si el 25-M el Parlament Europeu s'omple de Tremoses, Junckers o Cañetes", s'hi ha sumat la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, que ha continuat: "També si l'omplim de Schulzs, Valencianos o López". La líder ecosocialista ha demanat omplir el Parlament Europeu de tot allò que es defensava quan es va signar l'armistici de la Segona Guerra Mundial, tal dia com avui -8 d'abril- de 1945. També s'ha referit a aquesta data el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, que ha reclamat per a l'Europa actual "nous antifeixistes i nous partisans" com els que van derrotar el nazisme alemany i el feixisme italià.

De la seva banda, la número dos de la llista d'ICV-EUiA, Núria Lozano, ha intervingut en l'acte per recordar, entre d'altres, que la campanya de la seva candidatura estarà ben a prop dels moviments i les reivindicacions socials que s'oposen a aquesta "crisi de dretes".

stats