Política 22/01/2020

Sense acord als Verds/ALE perquè Puigdemont i Comín puguin entrar al grup parlamentari

Els colíders del grup s'han reunit sense èxit aquest dimecres i podria forçar-se una votació

Júlia Manresa
2 min
Des de Bèlgica fins a l'Eurocambra en cotxe: l'arribada de Puigdemont a Estrasburg

Brussel·lesEls Verds continuen resistint-se a l'entrada de Carles Puigdemont i Toni Comín com a eurodiputats del seu grup de l'Eurocambra. Els dos exiliats de JxCat van sol·licitar l'entrada al mateix grup on hi ha ERC i En Comú Podem una vegada van poder accedir al càrrec, però la direcció del grup ecologista hi va mostrar reticències i s'ha hagut de conformar un comitè de conciliació que aquest dimecres s'ha reunit i ha conclòs sense acord. De moment, segons ha informat l'eurodiputada d'ERC Diana Riba, les parts s'emplacen a continuar parlant-ne per intentar trobar una solució, però no es descarta que s'hagi d'acabar produint una votació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El comitè de conciliació està format pels colíders del grup Verds de l'Eurocambra, Ska Keller i Philippe Lamberts, d'una banda, i per la mateixa Riba i l'eurodiputat cors François Alfonsi, de l'Aliança Lliure Europea, que sí que dona llum verda a l'entrada. Després de la reunió, però, continua la divisió. Per ara ni Puigdemont ni Comín s'han reunit amb Keller o Lamberts malgrat haver demanat l'entrada al grup que lideren, com ha retret el mateix europarlamentari belga. La negociació de la seva entrada ha quedat, doncs, en mans de Riba i d'Alfonsi, que fan d'enllaç entre les parts. Riba ha insinuat aquest dimecres que seria "útil" una conversa directa entre els dos eurodiputats interessats i Keller i Lamberts.

"Hem constatat que continua havent-hi divergències entre les dues parts, però també que totes dues parts tenim ganes d'arribar a una solució i cap s'imposa sobre l'altra, per això ens emplacem a continuar parlant", ha explicat Riba, que s'ha compromès a seguir treballant des de l'ALE per aconseguir que Puigdemont i Comín acabin formant part del seu mateix grup. L'eurodiputada d'ERC no ha posat dates, però sí que ha apuntat que la voluntat és aclarir la situació abans del pròxim ple del Parlament Europeu, a principis del mes que ve.

Quines són les reticències dels Verds? Malgrat que Riba ha assegurat que no és el sentir generalitzat dels Verds, el seu colíder Philippe Lamberts va afirmar que Puigdemont i Comín “de manera constant s’han aliat amb un partit del seu país d’acollida”, en referència a la N-VA. Per al polític belga, els Verds representen “valors clarament oposats als dels seus millors amics” i considera que això mostra “una falta de coherència”. La Nova Aliança Flamenca (N-VA), el partit belga al qual s’ha referit Lamberts, pertany al CRE (Conservadors i Reformistes Europeus), el mateix grup polític on hi ha Vox.

Per ara, doncs, Puigdemont i Comín (i previsiblement també Clara Ponsatí una vegada es materialitzi el Brexit) no tenen grup parlamentari i la situació s'encamina cap a una votació que s'anticipa difícil per als parlamentaris de JxCat. El grup dels Verds compta actualment amb 74 eurodiputats, dels quals només 7 són de l'ALE. Per tant, si els Verds es mantinguessin ferms al costat del posicionament que fins ara ha demostrat Lamberts, les possibilitats matemàtiques d'aconseguir l'accés són remotes.

stats