La via Aragonès per després del 14-F: pactar a la vegada investidura i pressupostos

ERC aspira a "concentrar" el vot independentista però també apel·la al votant socialista

i
Quim Bertomeu
3 min
El candidat d'ERC, Pere Aragonès, aquest dimecres en un míting.

ManresaEn els últims 10 anys la Generalitat ha hagut de passar autèntics calvaris per aprovar els pressupostos. Des del 2010, sempre els ha presentat amb retard i en cinc ocasions directament no els ha pogut aprovar i ha hagut de funcionar amb una pròrroga pressupostària que, de fet, és el que hi ha vigent ara mateix. El candidat d'ERC, Pere Aragonès, ha proposat una fórmula per evitar un altre atzucac. Si després de les eleccions del 14 del febrer pot aspirar a ser president de la Generalitat, intentarà negociar amb els seus potencials aliats dues qüestions "en paral·lel": arribar a un acord per a la investidura i un acord per als pressupostos al mateix temps. "No podem perdre ni un minut", ha explicat aquest dimecres en un acte electoral.

Aragonès va llançar la idea dimarts en la part final del debat de TV3 i aquest dimecres l'ha desenvolupat una mica més. En el seu cap visualitza que en el "mateix acte" en què es presenti l'acord per a la investidura –la seva–, es presentin també les "línies mestres" dels comptes. Així, un cop fet efectiu el ple d'investidura del president, un dels primers assumptes que hauria de despatxar el nou Govern seria tancar els comptes perquè iniciessin el sempre laboriós recorregut parlamentari que tenen associat. Vol evitar, per exemple, l'escenari del 2016 i el 2018: llavors la CUP va donar els vots per investir Carles Puigdemont i Quim Torra, però els va negar uns mesos després per aprovar els comptes. L'execució de la idea, però, no serà gens fàcil. Primer, cal aclarir si ERC obtindrà els resultats que espera i, siguin quins siguin, tot els indicis fan pensar que no serà gens fàcil pactar un investidura i, per tant, encara menys uns pressupostos. De fet, tots els partits que es presenten el 14-F tenen una idea al cap: potser cal tornar a segones eleccions perquè la nova aritmètica fa inviable qualsevol acord. Unes segones eleccions tindrien una conseqüència segura: Catalunya es quedaria sense poder aprovar nous comptes aquest 2021.

Però, malgrat la dificultat, ERC creu que només fent la proposta ja hi pot explotar una certa virtut perquè compleix el que ha buscat en tota la campanya: centrar-se en el taulell polític. A la sala de màquines del partit estan convençuts que són molts els sectors socials que desitgen tenir nous comptes i que, per tant, podrien comprar la idea i empènyer el 14-F. "Si el resultat del 14-F presenta un escenari de complexitat, més que mai haurem d'arribar a un acord", ha esgrimit Aragonès.  ERC pot exhibir un cert bagatge pel que fa als comptes. Va liderar l'elaboració dels del 2020 –que es van aprovar amb els vots dels comuns– i va donar el seu suport als pressupostos generals de l'Estat del 2021.

Un 2% per a la cultura

I si finalment és possible elaborar els comptes, els republicans ja han assumit un primer compromís amb el sector de la cultura. Aquest dimecres Aragonès s'ha compromès que els pròxims comptes destinaran un 2% del total a polítiques culturals. L'objectiu dels republicans és que la despesa en cultura a Catalunya arribi als 200 euros per habitant, dels quals la Generalitat es compromet a posar-ne 70. La resta, confia que ho complementin altres administracions i el sector privat. L'escriptora i diputada d'ERC, Jenn Díaz, ha admès que el sector de la cultura ha sigut un dels "més perjudicats" per la pandèmia i ha demanat "cooperació" entre administracions per un treball conjunt.

Els votants del PSC

Queden poc dies per a les eleccions i ERC està convençuda que té vot fronterer amb diverses formacions, una de les quals el PSC. És per això que Aragonès ha demanat el suport d'aquell tradicional votant socialista que veu "amb fàstic" que Illa pugui arribar a ser president amb els vots de Vox. Tot i que el candidat socialista va negar dimarts "per activa, per passiva i per perifràstica" voler els vots de l'extrema dreta per governar, el candidat republicà ha assegurat que no s'ho creu. Per a Aragonès, hi ha votants socialistes que podrien votar perfectament ERC perquè és un partit amb credencials "d'esquerres, republicanes i antifeixistes". Però les aspiracions republicanes encara van més enllà i en un míting des de Manresa ha reclamat també "concentrar" en ERC els vots "independentistes, sobiranistes i antifeixistes". Hi ha en joc la investidura i, per a Esquerra, també uns pressupostos.

stats