EXCLUSIVA DE L'ARA
Política 16/03/2015

Santi Vidal s’incorporarà al Govern per treballar en el procés constituent

El jutge rebutja ser el número dos de la llista de Bosch a Barcelona però la tancarà "simbòlicament". Treballarà fins al 27-S en l'àmbit de Justícia, segons que ha confirmat l'executiu

Núria Orriols
3 min
El jutge Santiago Vidal. / ACN

BarcelonaSantiago Vidal no anirà de número 2 a les llistes d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona. La seva tasca en els propers mesos no tindrà res a veure amb les eleccions municipals ni amb el fet de ser un càrrec electe. Finalment, el magistrat de l’Audiència de Barcelona, suspès en les seves funcions per haver treballat en la redacció d’una constitució catalana, invertirà el seu temps des d’ara fins al 27 de setembre –data de les eleccions al Parlament– en l’àmbit institucional. Vidal ha acceptat una proposta de la Generalitat que, segons ha pogut saber l’ARA, té a veure amb la "feina" que s’ha de fer d’ara al juliol en relació amb les "estructures d’estat" i el "procés constituent". Fonts del Govern asseguren que hi ha hagut "converses", però sense "cap acord". "Sempre s'ha buscat la col·laboració a través del departament de Justícia per parlar del model de justícia, en cap cas del comissionat per a la transició nacional Carles Viver i Pi-Sunyer", indiquen les mateixes fonts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El magistrat, en declaracions a aquest diari, assegura que la seva tasca estarà relacionada amb "planificar" i "dissenyar" el procés de transició nacional que ha de "culminar" amb les eleccions del 27 de setembre. Es tracta d’un lloc relacionat amb el procés constituent que CiU i ERC volen tenir a punt per sotmetre'l a consideració dels ciutadans a les urnes i de "perfil tècnic", que concentrarà la major part de la seva feina d’ara a l'estiu. "És un càrrec per construir el nou país", afirma, "és una tasca molt engrescadora". També assegura que li permetrà mantenir la "transversalitat" i la "independència" que espera preservar com a jutge –que és al que es vol dedicar.

Vidal afegeix que la seva nova ocupació serà "compatible" amb l’espera de la decisió que prengui el Tribunal Suprem sobre el seu futur com a magistrat –ha presentat un recurs a la decisió del Consell General del Poder Judicial d'apartar-lo de l'Audiència de Barcelona– que espera que li acabi donant la raó i es pugui "reintegrar" a la carrera judicial.

La col·laboració de Vidal en l’àmbit institucional es concretarà "properament" amb el nomenament de la Generalitat i, segons ell, amb la ratificació del Parlament per "majoria qualificada". És un càrrec de perfil "tècnic" i "molt efectiu", ha dit a aquest diari. Aquest serà un treball de "sis mesos", fins que s’acabi aquesta legislatura. Després del 27-S, el futur de Vidal tornarà a ser "obert".

Rebuig a la proposta d’Alfred Bosch

Amb aquesta decisió, Santiago Vidal rebutja ser el número dos d’Alfred Bosch (ERC) per Barcelona. El magistrat assegura que ja ho ha comunicat a l’alcaldable republicà. Tot i això, afirma que donarà suport a ERC a les eleccions municipals de Barcelona i que així ho escenificarà el proper dimecres en la presentació de la candidatura d’Alfred Bosch per disputar l’alcaldia de la capital catalana a Xavier Trias. En aquest sentit, no excloïa aquest matí la possibilitat de tancar "simbòlicament" la seva llista. Al vespre s'ha confirmat que així serà.

El rebuig del magistrat a ser el segon de Bosch per Barcelona se suma al no de Jordi Martí a l’alcaldable republicà. L’exregidor socialista i actual portaveu de MES –formació que reuneix socialistes sobiranistes– ja va declinar l’oferta d’ERC a finals de gener per dedicar-se en "cos i ànima" a la nova formació que dirigeix i convertir-la, així, en una "veu potent del socialisme sobiranista". També va esgrimir "compromisos professionals" relacionats amb el món acadèmic i cultural als quals havia de renunciar si optava per tornar a l’Ajuntament.

Sobre quan es produirà aquest nomenament de Vidal i, en concret, en què consistirà la seva tasca, el jutge ha apuntat que és una decisió que competeix a la Generalitat i que ha de ser ratificada pel Parlament.

stats