Política 07/10/2016

Santi Vila lamenta que se'l consideri la "quinta columna" i afirma que està "compromès" amb el procés

El conseller de Cultura critica la comparació amb Duran i Lleida: "És una difamació malintencionada, em dol moltíssim"

Núria Orriols
2 min
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, aquest dimecres

BarcelonaEl conseller Santi Vila ha tornat a parlar. Després de generar polèmica per les seves declaracions d'ahir al diari 'El País' en què assegurava que la cultura catalana sempre serà "espanyolíssima", ha lamentat que s'utilitzi qualsevol afirmació seva descontextualitzada per situar-lo com la "quinta columna" per anar contra l'independentisme. En una entrevista a RAC1, el responsable del departament de Cultura ha aclarit que ahir es referia a la "influència determinant" que ha tingut la cultura espanyola en la catalana, així com a tota la mediterrània.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Preguntat sobre si se sent el nou Josep Antoni Duran i Lleida, l'excap de files de CiU a Madrid que feia de contrapeu a l'expresident Artur Mas cada vegada que es feia un pas més en el procés d'independència, Vila ha contestat de forma contundent: "És una difamació malintencionada, em dol moltíssim". Així, ha remarcat el seu total "compromís" amb el procés d'independència i ha assegurat que cal que el sobiranisme accepti la "discrepància" i la "crítica". "Hem de ser crítics i fidels (...). Hem de veure-ho com una virtut i no com un indici de dissidència", ha dit.

Recentment, Vila també va ser criticat per un tuit després de les eleccions basques i gallegues en què celebrava que els "centristes" haguessin guanyat els comicis. És a dir, el PP a Galícia i el PNB a Euskadi.

Vila ha defensat que l'èxit del procés dependrà de si l'independentisme és "capaç" de "fer congeniar" gent que ideològicament pensen molt diferent. A més, ha alertat que certes objeccions a persones, com ell, que se senten "centristes" i "moderades" fan que no se sentin "còmodes" en el procés que, a parer seu, hi ha determinada esquerra que es vol "apropiar".

El conseller també ha afirmat que hi ha una "complicitat molt gran" amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, tot i que ha admès que les "controvèrsies innecessàries" -com la d'ahir- "no ajuden" el cap de l'executiu. Ha deixat clar que per a ell no és que l'independentisme vagi "massa ràpid" amb l'aposta pel referèndum, sinó que la seva preocupació és "aconseguir afiançar" aquesta opció com la "majoritària".

La "valentia" de CDC

El conseller ha situat la nova Convergència com una de les forces amb més "valentia" d'aquest procés, ja que per a ell ha estat el partit que més viatge ha hagut de fer fins a defensar els postulats independentistes. Així, Vila ha diferenciat la situació del PDECat amb la d'altres forces, com la CUP, que ja "estan còmodes en contextos revolucionaris". "El més meritori és que CDC, sempre garantia de confiança i avaladora de l'autonomisme, ha fet aquesta transició", ha dit Vila.

Després de comptar amb aquesta herència, ha afegit, el partit ara defensa "trencar" l'ordenament jurídic espanyol per construir-ne un altre de propi, la qual cosa ha admès que genera "estrès" en els quadres convergents i també en el seus votants tradicionals. "Això és radicalment nou, i això sí que és valent, i no altres plantejaments utopistes que es fan", ha sentenciat.

stats