Vilalta adverteix que les quotes a la llei de l'audiovisual seran una condició "necessària però no suficient"

La portaveu d'ERC garanteix que hi haurà percentatges en la producció, el doblatge i la subtitulació

5 min
La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa.

L'endemà que ERC permetés tramitar els pressupostos estatals a canvi de protegir el català a l'audiovisual, aquest dissabte la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha advertit que el blindatge de la llengua catalana a la llei de l'audiovisual és una "condició necessària però no suficient" per al seu sí als comptes i que amb el pas d'aquest divendres només "s'ha obert la porta a la negociació". Sigui com sigui, ha garantit que la llei inclourà percentatges per blindar el català en la producció, el doblatge i la subtitulació. "És el que vam acordar i és el que s'haurà de fer efectiu", ha assegurat en declaracions a Catalunya Ràdio i RAC1. Tot i que ha evitat concretar la quota –que assegura que és una "qüestió tècnica"–, ha celebrat que després de setmanes de "negatives" i menysteniment de la llengua s'hagi aconseguit un "compromís" per part del PSOE.

"Nosaltres ens hem compromès a no bloquejar aquest debat i, per tant, poder negociar els comptes a partir d'ara", ha continuat la portaveu d'ERC, que ha volgut recordar que han "passat de no voler parlar-ne, fa uns dies o setmanes, a tenir un acord firmat que diu que es garantiran els percentatges de producció, doblatge i subtitulació en llengua catalana". Tot i aquest acord sobre la llei de l'audiovisual, Vilalta ha afirmat que encara no és suficient per al sí d'ERC als pressupostos de l'Estat. "Això s'haurà de complir. Serà necessari, però és evident que no serà suficient per a un vot favorable d'ERC als pressupostos. Hi ha tot de carpetes pendents que s'hauran de negociar i ara és el moment", ha dit la portaveu republicana.

Així, ha situat els traspassos pendents, qüestions més de l’àmbit social o econòmic o la garantia de més inversions executades a Catalunya com a prioritat en els comptes. També ha afirmat que no exclouen Junts per Catalunya de la negociació perquè el tema "genera un gran consens". "No som els del no a tot, que és molt còmode. Hem vingut a mullar-nos i a aconseguir el màxim de qüestions pels interessos de Catalunya i afavorir la ciutadania del nostre país", ha sentenciat en qualsevol cas en referència a la formació de Carles Puigdemont.

Amb tot, ha reconegut que tenen "molts motius i precedents" per no fiar-se d'allò a què es compromet el govern de l'Estat, però ha afirmat que s'explicita que serà "un percentatge" i que "la llei es farà amb ERC". "Si no hi ha quotes, no s'aprovarà la llei", ha garantit, perquè han acordat aprovar-la conjuntament. Alhora, ha recordat que la nova normativa és "imprescindible" perquè ve d'una transposició d'Europa. "No hi haurà alternatives per aprovar la llei. Això ens dona tota la capacitat de decisió", ha declarat. Vilalta també ha posat en valor qüestions vinculades a l'acord, que també inclourà que TV3 pugui beneficiar-se de noves fonts de finançament o de fons específics perquè la televisió pública "pugui ser motor de producció audiovisual en català".

En l’acte dels 90 anys de les joventuts d’ERC celebrat aquest dissabte al vespre al Casino d’Hostafrancs de Barcelona, el president Pere Aragonès també ha defensat el compromís del seu partit amb la independència i ha criticat que “els que defensaven l’Estatut el 2006 ara ens donen lliçons d’independentisme”, en referència a JxCat i a les seves crítiques per no esmenar a la totalitat els comptes. 

Qui ha celebrat la decisió d'ERC són els comuns. La presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha dit que "valora i reconeix el gest d'ERC" de no presentar esmena a la totalitat als pressupostos de l'Estat. En declaracions des de Sitges, la líder dels comuns ha celebrat l'acord aconseguit pels republicans per "blindar amb quotes el català a la Llei Audiovisual" perquè, a parer seu, és "un bon punt d'inici". En aquest sentit, s'ha mostrat confiada que es puguin aprovar els comptes i ha defensat que "són els millors pressupostos per a Catalunya en una dècada". Per aquest motiu, ha instat Junts i la CUP a seure a negociar per millorar-los. "Encara tenim temps per reconduir-ho", ha afirmat assegurant que "encara no s'ha acabat res".

La CUP alerta Aragonès que "no s'estan complint" els acords d'investidura i li demana un "canvi radical"

Tot i aquest acostament entre PSOE i ERC, Vilalta ha negat que s'estigui plantejant un intercanvi de vots al Congrés i al Parlament amb el PSC pel suport als pressupostos. "Ho descartem absolutament. Aquí la prioritat i l'única aposta és aprovar-los amb la CUP", ha precisat. En aquest sentit, ha admès que estan "més lluny" del que voldrien, però que per ells "no quedarà". "S'està treballant a fons", ha detallat. Precisament, la coordinadora oberta parlamentària (COP) de la CUP va alertar aquest divendres que, ara com ara, "no s'estan complint" els acords d'investidura que van encimbellar Pere Aragonès a la presidència de la Generalitat.

La formació ha exigit al cap de l'executiu català "un canvi radical" que "mostri" que vol "afrontar els reptes actuals del país", i no "seguir prioritzant" els "macroprojectes del totxo i el turisme massiu". En el marc de la reunió de la COP, també es van reiterar les "prioritats" dels anticapitalistes per als pressupostos del 2022: sanitat, habitatge i una energètica pública o el desplegament d'un pla d'industrialització "en contraposició als macroprojectes turístics i especulatius que el Govern ha manifestat que pretén impulsar". Després de la reunió d'aquest divendres amb els representants de les organitzacions que integren la candidatura parlamentària, la CUP va deixar clar que, malgrat les crítiques, seguirà negociant els pressupostos per a Catalunya de l'any vinent per "garantir" que l'executiu "faci un autèntic gir a l'esquerra".

Mà estesa del PSC

Enmig d'aquest escenari, el PSC ha tornat a estendre la mà per aprovar els comptes. La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha opinat que el Govern de Pere Aragonès optarà per pactar els pressupostos amb els socialistes si no aconsegueix un acord amb la CUP abans d'haver de prorrogar-los perquè creu que se'n necessiten uns de nous: "I si això passa pel PSC, ho hauran d'acabar acceptant", ha assenyalat. "Estem encaminats a aprovar uns pressupostos i, en tot cas, si no els poden aprovar amb la CUP, els hauran d'aprovar amb el PSC", ha insistit en una entrevista a l'agència Europa Press, en què ha demanat a Aragonès prioritzar el millor per als ciutadans en el debat pressupostari.

Romero ha afirmat que el fet que Aragonès i el conseller d'Economia, Jaume Giró, garanteixin que hi haurà pressupostos per al 2022 implica que "estan dient, de manera indirecta, que és millor aprovar-los, encara que sigui amb el PSC, que no aprovar-los". "El president Aragonès, que ha estat conseller d'Economia, sap què condiciona una pròrroga pressupostària", que no permet ampliar inversions ni modificar el capítol de personal, per la qual cosa Romero ha avisat que seria un error que el Govern es decantés per aquesta opció si no aconsegueix tancar un acord amb els cupaires, de qui ha dit que són "imprevisibles".

stats