Villarejo afirma que existeixen gravacions manipulades de l'operació Catalunya

En la seva declaració com a acusat al judici del cas Tàndem, atribueix totes les seves gravacions al CNI

2 min
L'excomissari José Manuel Villarejo, arribat a l'Audiència Nacional

MadridJosé Manuel Villarejo aprofita qualsevol compareixença, sigui en un tribunal o al Congrés dels Diputats, per expressar les seves ganes de declarar sobre l’operació Catalunya. Aquest dilluns ha tornat a referir-s’hi per suggerir que existeixen converses enregistrades que s’han manipulat. “Si algun dia em deixen declarar sobre l’operació Catalunya, explicaré com es manipulen correus i gravacions. Per això no ens han permès fer una auditoria independent dels àudios. Entenc que no ho vulguin, perquè demostraríem que estan manipulats”, ha declarat durant el seu interrogatori com a acusat en el primer judici sobre la macrocausa Tàndem. L’excomissari ha responsabilitzat el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) de totes les gravacions que li han interceptat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No hi ha cap investigació oberta sobre l’operació Catalunya i, per això, en alguna ocasió en seu judicial l’han tallat quan n’ha parlat. Va passar-li en una declaració de la fase d’instrucció del cas Kitchen a l’Audiència Nacional. A la cambra baixa, quan els diputats l'hi han preguntat, ha estat ell mateix el que s’ha autocensurat, tot i que res li impedia explicar el que volgués. Aquest dilluns s’hi ha referit quan el fiscal ha restat credibilitat a la tesi que fos el CNI qui va gravar totes les converses de Villarejo, assenyalant que la veu de l’excomissari se sent més nítida que la dels seus interlocutors. 

Ha estat en aquest moment que l’excomissari ha evocat l’operació Catalunya replicant que s’han manipulat moltes de les gravacions de les seves converses. I per què el CNI el controlava? Segons ha explicat, va arribar a un acord amb els serveis secrets de l’Estat l'any 2000. “El pacte era que es monitorés la meva vida, però que per a la meva tranquil·litat jo en tindria una còpia”, ha relatat. La tècnica va esdevenir “fictícia”, s’ha queixat, perquè s’han acabat coneixent totes les seves activitats com a “agent d’intel·ligència”.

Les seves empreses, una "tapadora" 

No són, però, aquest tipus d’actuacions les que es dirimeixen al judici. A Villarejo se’l jutja per haver ofert serveis d’espionatge il·legal a bufets d’advocats i particulars que volien investigar adversaris. En la seva declaració, ha assegurat que el 2015 o el 2016 es va elaborar un expedient de compatibilitat de la seva estructura empresarial, Cenyt, amb la de comissari de la Policia Nacional. Una manera de formalitzar que les seves companyies feien de “tapadora” de les seves tasques d’intel·ligència, segons la seva versió. Villarejo ha atribuït aquest informe a l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz, “probablement a suggerència del president del govern [Mariano Rajoy]”.

No estava previst que Villarejo declarés en aquesta sessió, però ha arribat el seu torn per l’absència d’altres acusats que havien de fer-ho abans. En un moment donat del tens interrogatori, el fiscal Miguel Serrano ha destacat la “paciència” que estava mantenint amb l’actitud desafiant de Villarejo. Constantment, l’excomissari ha qualificat d”’acudit” les seves preguntes i ha subratllat que ni tan sols Serrano es creia allò que preguntava.  

stats