09/11/2016

Villarejo, disposat a declarar a Andorra

2 min
El comissari Villarejo quan va declarar davant  el jutge de Madrid per un altre cas.

MadridL’accionista propietari de la Banca Privada d’Andorra, Higini Cierco, ha presentat una querella criminal a la Batllia d’Andorra contra el comissari Marcelino Martín-Blas, excap d’assumptes interns de la policia espanyola, i l’exagregat d’Interior a l’ambaixada d’Espanya a Andorra, l’inspector Celestino Barroso. Cierco els acusa de delictes de coaccions i xantatge arran de l’operació que presumptament van organitzar el juny del 2014 per obtenir les dades dels comptes bancaris a Andorra dels familiars de l’expresident Jordi Pujol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La querella destapa que el comissari José Villarejo -que admet ser l’autor de quatre notes internes reservades sobre aquestes operacions- accepta ser testimoni de càrrec i donar detalls sobre les activitats de Martín-Blas i la policia espanyola. El comissari, ara jubilat, declara ser l’“autor de diferents escrits” aportats per la defensa de Cierco que fan referència a informacions sobre moviments bancaris i a l’actuació del comissari Martín-Blas. Admesa l’autoria, es posa a disposició de les autoritats per declarar.

Un altre dels documents de la defensa de Cierco es refereix al seguiment de què va ser objecte a Madrid el conseller delegat de BPA, ordenat, presumptament, per Martín-Blas.

La querella proposa diverses diligències, entre les quals destaca la declaració del comissari Villarejo en qualitat de testimoni. Les tres notes aportades, desconegudes fins ara, descriuen les diverses operacions policials en la cerca d’informació relacionada amb la família Pujol. Se’n pot despendre que la informació original sobre els comptes bancaris la va obtenir Martín-Blas d’Andbank, entitat resultat de la fusió del Banc Agrícol (propietat de la família Cerqueda) i la Banca Reig (família Reig), i on els Pujol tenien els seus dipòsits inicials.

Un segon pas de l’operació hauria sigut confirmar l’existència de dipòsits a la BPA. La policia espanyola hi hauria arribat orientada per Andbank. Segons Villarejo, el conseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, hauria cobrat 500.000 euros per les dades aportades i confirmades, una quantitat pactada per Martín-Blas i transferida suposadament amb càrrec a fons reservats del CNI.

En les seves notes, Villarejo assenyala que Martín-Blas ha ocultat informació als sumaris judicials i que, en canvi, n’ha aportat al Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). Segons explica en una informació del 21 de desembre del 2014, l’operació d’intel·ligència es va acarnissar amb la BPA perquè en aquesta entitat la família Pujol hi mantenia quantitats menors de fons (fins a 4 milions d’euros) comparades amb les que tenia, segons assegura, a Andbank.

Villarejo exposa que això s’hauria decidit així perquè, entre altres raons, “alguns responsables del CNI haurien negociat amb el mateix Pujol ajudar-lo a canvi que no revelés les relacions d’altes personalitats de l’estat espanyol amb el compte SOLEADO, gestionat per Arturo Fasana [financer de Rhône Gestion a Ginebra, Suïssa]”.

Cierco també relaciona els fets amb l’anomenada operació Catalunya, de fabricació de proves falses contra dirigents independentistes -destapada per Villarejo en seu judicial-, el cas del Petit Nicolás i les converses gravades el 2014 entre l’aleshores ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i el director de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, objecte d’una querella criminal pendent al Tribunal Suprem. El comissari que va revelar l’operació s’explicarà davant del jutge.

stats