Política 20/07/2020

La visita dels reis a Catalunya torna a acabar amb incidents

Els Mossos han detingut un jove, que ha quedat en llibertat amb càrrecs

Xavi Tedó
5 min
Manifestants independentistes convocats per l'ANC, Òmnium Cultural i els CDRs protesten per la presència dels reis al monestir de Poblet

BarcelonaLa visita llampec de dues hores de Felip VI ahir a Catalunya tampoc ha estat plàcida. L’independentisme s'ha tornat a mobilitzar per mostrar el seu rebuig a la monarquia durant la seva visita al monestir de Poblet, que és propietat de l’Estat, en el marc de la gira que els reis fan arran de l’emergència sanitària. Si fins ara el tour que els ha portat a una desena de comunitats autònomes havia estat una bossa d’oli, amb protestes però molt minoritàries tant al País Valencià com al País Basc, avui centenars de persones s'han concentrat a primera hora del matí a l’Espluga de Francolí en l’acte més massiu contra la monarquia des de l’inici de la pandèmia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els Mossos han detingut un jove durant les protestes per la visita dels reis al monestir de Poblet i han colpejat els manifestants que intentaven evitar que fos arrestat. Enmig d'un fort desplegament policial per contenir les mobilitzacions convocades per l'ANC, Òmnium i els CDR, els agents de la Brimo han hagut d'endarrerir el cordó policial que havien establert un quilòmetre abans del recinte perquè alguns dels manifestants han travessat els camps de vinyes per poder-se acostar fins al monestir. Ha sigut aleshores quan els Mossos han reduït el jove que pretenia arribar a l'entrada.

Es tracta de Toni Cartanyà, secretari de l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, que hagut de ser atès al Pius Hospital de Valls i després ha estat traslladat als jutjats d’aquesta mateixa localitat. El jove ha quedat en llibertat amb càrrecs, acusat de desordres públics, atemptat als agents de l'autoritat, lesions i robatori de la tauleta d'un agent. Quan ha sortit dels jutjats, Cartanyà s'ha reafirmat en les seves conviccions i ha agraït les mostres de suport rebudes. "Més sobiranista que mai! Més republicà que mai! Amb els valors de la no violència i la democràcia per bandera. Gràcies per les mostres de suport!", ha escrit al seu compte de Twitter.

Centenars de persones amb estelades i cartells contra els monarques, sota el lema "Catalunya no té rei", havien arribat poc abans fins al primer cordó policial, on s'han viscut moments de tensió per la negativa dels agents de la Brimo a deixar-los passar. "No us mereixeu la senyera que porteu!", és un dels càntics que més han repetit els manifestants. Els Mossos, en canvi, sí que han deixat passar el primer cordó policial a alguns partidaris de la monarquia, que amb banderes espanyoles volien mostrar el suport al rei davant la indignació dels independentistes.

Primer detingut en les protestes contra la visita dels reis al monestir de Poblet

A Twitter, l'Assemblea ha denunciat l'actuació de la policia. "Els Mossos carreguen contra manifestants independentistes però deixen passar la gent amb banderes espanyoles. El Govern pot explicar per què es limiten els drets en funció de la ideologia?"

També ho ha fet l'exconsellera Clara Ponsatí, exiliada a Escòcia: "És pesat repetir-se, però quin remei: fora les forces d’ocupació, Miquel Buch dimissió", ha escrit al seu compte de Twitter. El missatge anava acompanyat d'un vídeo en què es veien agents de la Brimo colpejant els manifestants que volien evitar la detenció del noi.

Els Mossos han rebatut les crítiques assegurant que no era competència seva decidir qui podia accedir a un acte de la Corona. "A tots els actes amb presència del rei d’Espanya la direcció de tots els cossos policials del dispositiu correspon als responsables de seguretat de la Casa del Rei. Ells han decidit qui podia passar i qui no", han aclarit a Twitter.

Els reis, acompanyats pel ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, han estat rebuts per l’abat i el prior del monestir cistercenc –que és propietat de l'Estat–, Octavi Vila i Rafael Barrué, en el marc de la gira que fan per tot l'Estat per mostrar el seu suport a la lluita contra el coronavirus.

Poblet espera els reis enmig d'un fort desplegament policial

La mobilització contra els monarques ha estat esperonada per les entitats independentistes, que han fet una crida a secundar-la per mostrar el rebuig a la Corona pel seu paper durant el Procés i també pels nous casos de corrupció que l'esquitxen. L'ANC ha destacat l'èxit d'una convocatòria que demostra, a parer seu, que el rei no és benvingut. "Que hagin de blindar cada lloc per on passen ho deixa ben clar. La seva autoritat fa molt de temps que s'ha acabat a Catalunya! No tenim rei!", ha escrit al seu canal de Telegram.

En les protestes, Òmnium ha desplegat aquest matí pancartes en unes quantes localitats catalanes com Tarragona, Mataró, Terrassa, Vic, Solsona, Cervera, Igualada, Pineda, Sort i Tremp amb la inscripció "Fem-la caure!" per estendre la protesta a tot el país. El vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, ha escrit al seu compte de Twitter que avui, "des d’arreu del país i també des de Poblet, continuem dient que els catalans no tenim rei". "Fem-la caure fins a assolir una República Catalana on ningú no estigui per sobre de la llei", ha afegit el segon màxim representant de l'entitat.

Prèviament, col·lectius independentistes han tallat les vies de l'AVE entre Girona i Figueres com a acció de protesta per la visita de Felip VI a Catalunya.

La visita dels reis estava prevista inicialment per divendres, quan havien d'anar a Figueres i a Barcelona, però finalment es produeix avui i es limita només a Poblet. En aquestes dues ciutats, partits i entitats independentistes ja s'havien reunit i organitzat actes de protesta per denunciar la presència dels reis en terres catalanes.

La Casa del Rei va justificar la suspensió dels actes de divendres, quan els monarques tenien previst visitar el Cercle d'Economia i el Museu Dalí, pels rebrots de coronavirus.

Torra demana a Sallent un informe complet dels incidents

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat al comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, un informe complet sobre els incidents al monestir de Poblet. Segons fonts de la Presidència, Torra hi ha parlat aquest migdia per saber-ne tots els detalls i ha recordat, segons l'ACN, que la policia catalana té, entre les seves funcions, garantir l'exercici de drets fonamentals com el de manifestació i el de lliure expressió.

ERC no ha arribat a demanar la dimissió del conseller Buch com ha fet Ponsatí, però sí que ha criticat l'actuació policial dels Mossos a Poblet. La secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, ha considerat que s'haurien de donar explicacions i “depurar responsabilitats” si es constata que hi ha hagut “actuacions fora de lloc”. ERC ha dit que Catalunya “no té rei” i ha tornat a carregar contra el discurs que Felip VI va pronunciar el 3 d'octubre del 2017 contra els plans independentistes de la Generalitat.

Els comuns han posat el focus en els problemes amb la justícia del rei emèrit i han demanat al monarca actual que faci menys visites i, en canvi, doni “explicacions” sobre el “cas Corona” que afecta el seu pare, Joan Carles I. Ministres d'Unides Podem han mostrat aquest dilluns la seva preocupació per les contínues informacions sobre l'opacitat de la fortuna del rei emèrit. Alberto Garzón ha demanat que hi hagi una “investigació bastant intensa” sobre els fets, mentre que Irene Montero ha dit que veia “difícil” desvincular els problemes de Joan Carles I de la figura del seu fill, la tesi contrària que defensa el PSOE.

El PSC ha convocat els mitjans aquest dilluns però no s'ha pronunciat sobre la visita del monarca a Catalunya. Sí que ho han fet les seves joventuts, que són l'única veu del socialisme que qüestiona obertament la monarquia espanyola. En un comunicat, han demanat que es retiri el títol de "rei emèrit" a Joan Carles de Borbó, que se'l jutgi "com a qualsevol altra persona" pels presumptes delictes que ha comès i que se l'obligui a tornar "tot el que ha robat", si es confirma que va actuar de manera fraudulenta.

stats