LA REORDENACIÓ DE JUNTS PER CATALUNYA
Política 25/07/2020

Com és el votant de JxCat?

Independentista de centreesquerra que es debat entre el diàleg i la unilateralitat

Aleix Moldes
4 min
WEB-987px-Perfil-votant-indepe

Cerdanyola Del VallèsLa configuració del nou partit de Carles Puigdemont comença a accelerar-se. Com a figura central de JxCat, l’expresident encara no ha decidit si ell encapçalarà la candidatura a les pròximes eleccions -com diuen els dirigents de tots els partits, “Ho decidirà la militància”-, però de ben segur que serà el principal reclam per atraure votants. El món postconvergent està en plena redefinició amb el PDECat cada cop més lluny del nou partit i diversos satèl·lits intentant ocupar una part de l’espai que antigament representava CiU. Aquesta és almenys la teoria. Però ¿es pot dir que aquesta nova formació apel·la al mateix tipus de votant? Per començar, el catalanisme ha patit un sotrac important en l’última dècada i el carril central l’ha passat a ocupar l’independentisme. Per a CiU i després el PDECat o JxCat, una de les conseqüències ha sigut que la competència ha crescut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), del mes de març passat, mesura la força d’aquest espai abans que les batalles internes arribessin al clímax i també abans que el coronavirus impactés amb força en la vida dels catalans: 28-30 escons. La xifra en si mateixa no diu res, però es pot desglossar per saber quin és el públic objectiu que JxCat tenia fins ara.

El perfil robot del votant de JxCat és una dona de 56 anys, nascuda a Catalunya, amb els dos pares catalans, independentista, catòlica, de classe mitjana, de centreesquerra i amb estudis postobligatoris. La seva llengua pròpia és el català i idolatra Carles Puigdemont. Evidentment, es tracta d’una simplificació.

Sexe i edat

Més dones de mitjana edat

Un 54% dels votants de JxCat són dones, segons el baròmetre del març. En la primera enquesta del CEO després de les eleccions de finals del 2017 la xifra fins i tot era més alta, del 56%. En els dos casos el percentatge està per sobre del nombre de dones enquestades i és força diferent al perfil de votant que tenia CiU. L’última vegada que Artur Mas es va presentar amb aquestes sigles, en els comicis del 2012, també li van fer més confiança les dones, segons el CEO, un 50,8%, però la xifra se situa per sota del nombre de dones que van participar en el baròmetre del 2013. L’edat mitjana dels votants d’aquest espai també ha anat creixent amb el temps. El 2012 era de gairebé 53 anys, el 2017 superava lleugerament aquesta xifra i el 2020 se situa en els 56.

Origen i llengua

La majoria té pares catalans

L’origen i la llengua s’han demostrat factors clau de definició del vot. En el cas de JxCat, gairebé el 86% dels que diuen que el votaran són nascuts a Catalunya, un percentatge similar al que tenia CiU. A més, el 70% dels pares també han nascut al país i en gairebé la meitat dels casos (42%) també ho han fet els quatre avis. El 82% consideren que el català és la seva “llengua pròpia”, el doble de la mitjana del conjunt dels catalans, segons el CEO.

Ideologia

Centreesquerra sobiranista

¿CiU era un partit de dretes? ¿JxCat ho és ara? Els seus dirigents diuen que pretenen construir un catch-all party independentista. Els votants convergents es consideraven a si mateixos de centreesquerra i els de JxCat tenen una concepció similar. La diferència és que l’autoubicació s’ha anat situant cada cop més a l’esquerra. En una escala de l’1 al 7 (el 4 és centre), a CiU la van votar el 2010 ciutadans autoubicats en un 3,8 i el 2012 ja era un 3,6. La diferència amb JxCat és que aleshores el conjunt del país se situava encara més a l’esquerra (3) i, en canvi, avui els electors d’aquest espai estan molt a prop de la mitjana. En una escala del 0 al 10 això es tradueix en un 3,9, quan la mitjana és del 3,8.

L’eix nacional és el que més importància ha guanyat des de l’inici del Procés i els partidaris de la independència han crescut arreu, evidentment també dins aquest espai. Quan se’ls dona a escollir entre independència, federalisme, autonomisme i regionalisme, fa vuit anys un 66% eren partidaris de l’estat propi. Avui aquest nombre és del 84%. Ara bé, malgrat que la defensa (teòrica) de la unilateralitat s’hagi associat els últims anys a JxCat -en contraposició a ERC-, els seus votants es debaten precisament entre la unilateralitat (35%) i el diàleg amb l’Estat “sense límits” (52%), segons recollia l’última enquesta òmnibus del CEO.

Pel que fa als lideratges, el de Carles Puigdemont és molt sòlid. El nou partit es construeix al seu voltant i ell és la persona amb qui més s’identifiquen els votants de JxCat, que el puntuen amb un 8,4. El 2012 Artur Mas rebia una nota del 7,4.

Formació i religió

Catòlics de classe mitjana

A JxCat són una mica menys catòlics del que ho eren els votants de CiU, perquè han crescut els votants que abracen altres opcions religioses. Pel que fa al volum d’ingressos familiars, aquest espai sempre ha recollit una classe mitjana i mitjana alta, i continua sent així. El percentatge de famílies amb ingressos de més de 3.000 euros nets al mes és del 29%, mentre que en el conjunt dels enquestats no arriba al 22%. També tenen un nivell formatiu per sobre de la mitjana, amb un 35% de votants amb estudis universitaris.

Tot plegat són algunes de les dades que estudien els partits. JxCat encara ha de definir què vol ser de gran i això serà clau per definir les seves opcions a les urnes.

stats