La governabilitat de l'Estat
Política 22/02/2023

Vox finalment tira endavant la moció de censura contra Sánchez amb Tamames de candidat

El partit d'extrema dreta la registrarà dilluns que ve i haurà de ser Batet qui fixi una data per al debat

2 min
Ramón Tamames i Santiago Abascal aquest dimecres

MadridHa trigat dos mesos a decidir-se, però finalment Vox tira endavant la moció de censura contra el govern espanyol després d'arribar a un acord amb Ramón Tamames perquè en sigui el candidat. El partit d'extrema dreta va llançar l'amenaça a principis de desembre arran de la reforma del Codi Penal que el govern espanyol va pactar amb ERC, però no ha estat fins aquesta setmana quan ha decidit fer el pas. Aquesta tarda, Vox ha anunciat en una piulada a Twitter que dilluns que ve registrarà la moció de censura, una iniciativa abocada al fracàs perquè ni Ciutadans ni el PP hi donen suport.

Fa algunes setmanes el líder de Vox, Santiago Abascal, va anunciar que mantenia converses amb Tamames com a possible candidat per a la moció de censura. Economista, havia militat al PCE, però de seguida es va afiliar al CDS d'Adolfo Suárez. L'acord amb Vox el va verbalitzar el mateix Tamames, de 89 anys, aquest dimarts en un acte a Madrid, però no ha estat fins aquest dimecres que Vox l'ha oficialitzat. Tamames i Abascal s'han reunit, al costat del secretari general de la formació, Ignacio Garriga, i el portaveu del Congrés, Iván Espinosa de los Monteros.

Quan es debatrà la moció?

El reglament de la cambra baixa estableix que una moció de censura no es pot debatre fins al cap de cinc dies de ser registrada. Si Vox finalment la presenta dilluns, el pròxim pas és que la mesa la qualifiqui i això, segons fonts parlamentàries, no podria ser fins a la setmana següent, la del 6 de març. Un cop qualificada, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, haurà de fixar una data. Per tant, amb el calendari a la mà, el debat no es podria celebrar almenys fins d'aquí dues setmanes.

És la segona vegada que Vox presenta una moció de censura contra el govern de coalició. La primera va ser l'octubre del 2020. Llavors van passar tres setmanes des que Vox la va registrar fins que es va fer el debat. En el cas de la moció de Pedro Sánchez contra el govern de Mariano Rajoy, només van passar sis dies des que els socialistes van presentar-la al registre del Congrés.

La moció de Pedro Sánchez va posar fi al mandat de Mariano Rajoy després de la sentència del cas Gürtel. No recorrerà el mateix camí la de Tamames, com tampoc la de l'octubre del 2020, amb Santiago Abascal com a candidat. La iniciativa també neixia morta, però és que a més va suposar la ruptura amb el PP, perquè el partit que llavors liderava Pablo Casado hi va votar en contra. El PP d'Alberto Núñez Feijóo aquest cop té previst abstenir-s'hi. L'argument dels populars és que la moció només beneficia el president espanyol, Pedro Sánchez, perquè no té els números per prosperar, però opten per no votar-hi en contra per no fer més gran l'esquerda amb el partit d'extrema dreta.

La moció de censura, doncs, sembla que es convertirà en una altra batalla per l'hegemonia a la dreta i amb el PSOE i Unides Podem mirant-s'ho a l'altra banda de l'hemicicle. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, la considera una "gran oportunitat" per "diferenciar dues grans formes de fer política", la del govern de coalició i la de la dreta i l'extrema dreta.

stats