Política 06/06/2022

Vox ja no vol suspendre l'autonomia de Catalunya (al seu programa electoral)

El partit se centra en Andalusia, a diferència del que va fer el 2018

2 min
El president de Vox, Santiago Abascal, en un acte de campanya a Xerez

BarcelonaPer evitar confusions: Vox sí que vol suspendre l'autonomia de Catalunya. De fet, reclama que s'apliqui "un 155 permanent" que equipari la Generalitat a una mera Delegació del govern espanyol com a pas previ a la seva supressió (i la de totes les comunitats autònomes). I per què, doncs, el títol d'aquest article? Perquè a diferència del que havia fet fins ara, el programa electoral amb què l'extrema dreta es presenta a les eleccions andaluses ja no ho incorpora com una de les seves prioritats. En les últimes setmanes diversos mitjans havien fet referència al programa que va elaborar per a les andaluses del 2018, amb un eloqüent primer punt: "Suspendre l'autonomia catalana fins a la derrota sense pal·liatius del colpisme".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Independentment del que pot i no pot fer la Junta d'Andalusia per fer complir aquest desig de l'extrema dreta, la proposta formava part de les promeses electorals amb què va aconseguir 12 diputats, que han tingut prou pes per anar condicionant les polítiques del govern de PP i Cs els últims quatre anys. Aquell programa, com la majoria de coses de tota mena en aquest partit, es va elaborar des de Madrid i pensant en les eleccions al Congrés que havien d'arribar uns mesos després. El que presenten per al 19 de juny també té el vistiplau de la direcció estatal i en essència ni tan sols es pot considerar un programa electoral. Es tracta d'un breu document amb 10 propostes per a Andalusia, semblant al que han anat elaborant en les altres eleccions autonòmiques que s'han anat convocant; també en les catalanes del 2021.

Tancar Canal Sur i expulsar els immigrants sense papers

No fa referència a Catalunya -cosa que no evita que sí que en facin als mítings electorals, i no només Vox- però insisteix en els grans hits que han portat el partit ultra a fer-se un lloc en el panorama polític: el primer punt del nou programa defensa "la valentia per eliminar tots els ens públics que fan funcions que ja fa o pot fer l'Estat, començant per Canal Sur". Aquí és TV3 i allà Canal Sur, però la idea acaba sent la mateixa. També vol acabar amb les subvencions a sindicats, patronals i partits polítics; suprimir les ajudes públiques als immigrants sense papers; expulsar els menors no acompanyats i la resta "d'immigrants il·legals" (malgrat que Andalusia no en tingui competències); lluitar contra "l'ecologisme radical", per exemple portant aigua en abundància per a tots els camperols; derogar la llei contra la violència masclista i també la de memòria històrica (encara que siguin estatals). El populisme d'extrema dreta, amb Macarena Olona de candidata, ja ensenya les cartes d'una probable futura negociació de govern amb el PP.

stats