CRÒNICA

Una "xapa" contra la por en la tornada de Junqueras a la universitat

El líder d'ERC defensa que cal estar "disposats a tornar a la presó" en el camí cap a la independència

3 min
Oriol Junqueras, aquest matí a la UAB

Era la primera vegada que el líder d’ERC, Oriol Junqueras, trepitjava la universitat des que va sortir indultat de la presó, tot i que ell ha puntualitzat que de classes no n'havia deixat de fer a Lledoners. Cada cop que té l'ocasió, de fet, explica que ell és historiador i professor i no pas polític, i això que ja fa deu anys que presideix ERC. "La UAB és la meva universitat, on vaig estudiar, on vaig fer classe", ha dit aquest dijous des d’una aula de la Facultat de Lletres. Ha iniciat la seva xerrada recordant l'època en què no hi havia dubte que era professor "tots els matins i totes les tardes". "Quan s’acabava el curs ho trobava a faltar i passejava pel passadís com una ànima en pena intentant trobar un alumne per fotre-li la xapa". Avui n’ha tocat una de més d'una hora que ha versat sobre la "por". I sense gaire ajuda electrònica, en una UAB que encara pateix els efectes del ciberatac que la va deixar a les fosques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hem d’estar disposats a tornar a la presó" per assolir la independència: és el titular que ha donat Junqueras en temps de descompte, quan li han fet l'última pregunta de la xerrada –una classe magistral sense deixar de mirar de reüll els periodistes–. El republicà ha omplert l’aula i s'han amuntegat estudiants al voltant de les finestres obertes. "Que la meva veu soni prou forta perquè superi els murs", ha dit en to bíblic mentre els que s’ho miraven des de fora li deien que sí que se sentia.

Oriol Junqueras arribant a la UAB

"No només ens condemnen a presó, sinó també a una inhabilitació absoluta l’objectiu de la qual és impedir que vingui aquí a fer classe". Certament, de classes –les remunerades– no en podrà tornar a fer fins al curs 2031/2032 fruit de la seva inhabilitació. Quatre anys a la presó de Valladolid no van impedir que Fray Luis de León –diu la llegenda– reprengués les classes a la Universitat de Salamanca amb un "Com dèiem ahir" que Miguel de Unamuno va copiar segles després tornat del desterrament a Fuerteventura. Junqueras pot començar a preparar la seva frase si les responsabilitat polítiques l'hi permeten, ara centrat en la coordinació de les eleccions municipals del 2023.

Tornant a la "xapa", per a ell la història de la humanitat se sintetitza com "una lluita eterna entre la por i l’esperança", en què la por és l’"eina" dels que volen "perpetuar-se" en el poder: por "sobre el futur, les pensions, la democràcia, fer classes a la universitat". A la resta, és a dir, a aquells que no tenen prou patrimoni per "aguantar sense suport públic una patacada adversa del destí", que depenen de "la democràcia i l’estat del benestar", "ens pertoca representar l’esperança". Des de la Grècia clàssica fins al Renaixement, passant per la vaga de La Canadenca de 1919, Junqueras ha fet una llista d’exemples en què, malgrat l’adversitat, aquesta esperança ha fet avançar societats.

Tots traspuaven, a més, l’aposta per eixamplar la base com a eix estratègic d’ERC, així com les crides al diàleg amb l’Estat que desperten suspicàcies en una part del moviment independentista. "Els poderosos tenen por d’aquells que són capaços de bastir grans projectes compartits", ha assegurat Junqueras, que ha defensat que "de posicions legítimes en podem trobar en un espectre ideològic molt ampli". "Les idees bones no són patrimoni d’un sol projecte polític, una sola ideologia", i ha insistit que de la mateixa manera que la lluita per l’educació pública no és "patrimoni d’escoles i mestres", la independentista no és "només" cosa d’ERC.

Un moviment "creïble"

Com ja va defensar en el llibre Tornarem a vèncer (Ara Llibres), Junqueras ha explicat als estudiants que calia fer el referèndum de l’1-O i la DUI com una fita "imprescindible per a la credibilitat" del moviment independentista. "Necessitem que tothom sàpiga, també aquells que volen impedir que fem classes a la universitat, que quan diem que ho farem, ho fem".

Els assistents, que l'han rebut amb una pancarta de benvinguda, aplaudiments i un anecdòtic "Viva España", han fet poques preguntes. "Com que no pregunteu res, jo segueixo", insistia el dirigent independentista. Quan ja donava la classe per tancada, un estudiant d’història ha tret el cap per la finestra i li ha retret que els partits no hagin portat encara el país cap a la independència com prometien el 2017. "Si ens pensem que ens regalaran els nostres drets és que no sabem res d’història, perquè els drets es guanyen, es conquereixen democràticament, amb grans majories", li ha respost Junqueras. I és aquí on ha refermat que cal superar el temor a ser empresonats de nou: "La por es mastega i, un cop mastegada, s’escup".

stats