ACTES DE LA DIADA
Política 09/09/2011

García Albiol suspèn els actes institucionals de l'Onze de Setembre a Badalona

L'alcalde del PP en responsabilitza l'oposició per no voler participar en la programació que havia previst el govern municipal

Acn
3 min

BarcelonaL'alcalde del PP a Badalona, Xavier García Albiol, ha suspès l'ofrena floral i el discurs institucional de l'Onze de Setembre. García Albiol decideix prescindir dels actes institucionals després que l'oposició (PSC, CiU i ICV-EUiA) hagi anunciat que no hi participarà, com a senyal de protesta pels canvis introduïts pel govern municipal. A diferència dels darrers anys, la bandera espanyola que presideix l'Ajuntament no es despenjarà. A més, el terme "nacional" ha desaparegut de tota la documentació oficial relativa als actes de la Diada Nacional de Catalunya. "No té sentit mantenir els actes institucionals quan els que formen part de la institució no hi volen participar", ha etzibat García Albiol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La jornada de l'Onze de Setembre a Badalona estarà marcada per la crispació. Els partits de l'oposició havien anunciat aquesta setmana que no participarien en els actes institucionals perquè estaven en desacord amb el to que el nou govern del PP havia donat a aquesta celebració. Segons han denunciat els partits, el fet d'eliminar el concepte "nacional" dels cartells de la Diada és un gest de "menyspreu".

El govern municipal tampoc despenjarà la bandera espanyola que presideix l'Ajuntament, com era habitual els darrers anys. S'incompleix així un acord del ple de l'Ajuntament que García Albiol justifica amb el compliment d'una norma superior com la Constitució espanyola. "Els arguments que ens donen no tenen lògica. Només volen fer xivarri utilitzant la institució", els retreu l'alcalde.

García Albiol, que mai ha participat en els actes institucionals de l'Onze de Setembre mentre ha estat regidor a l'oposició, diu ara que l'ús partidista de la Diada per part de l'oposició és "inacceptable" perquè "desvirtua" un esdeveniment "important". L'alcalde, del PP, diu que si els actes institucionals es fessin sense la participació de la majoria de membres del consistori "no representarien el sentir de la institució".

El PP, amb les entitats

Malgrat la supressió de l'ofrena floral i el discurs institucional de l'Onze de Setembre, García Albiol ha anunciat que el PP participarà, com a partit polític, en l'ofrena floral de la Diada que fan la resta d'entitats de Badalona. Aquest és un fet també novedós, ja que mai fins ara els populars havien participat en aquest acte organitzat per la societat civil.

García Albiol es justifica i diu que anys enrere l'Ajuntament de Badalona "incomplia la llei" quan despenjava la bandera espanyola de l'Ajuntament. Aquest any, diu l'alcalde, es complirà la Constitució i, per tant, el PP es veu legitimat per participar en aquest acte popular de la Diada. Malgrat això, García Albiol resta importància a aquests fets: "No vull una batalla de banderes. Badalona té altres prioritats".

Retrets a CiU

A l'hora de fer retrets, García Albiol ha carregat especialment contra CiU, que va ser el primer partit a denunciar el "menyspreu" del govern municipal envers la Diada i a desmarcar-se dels actes oficials. "Abans de reclamar segons quines coses a Badalona hauríem de veure si el president de la Diputació o l'alcalde de Barcelona, de CiU, retiren la bandera espanyola de les seves institucions".

Reacció de les entitats

Davant l'anòmala situació que es donarà a Badalona aquest Onze de Setembre, entitats com Òmnium Cultural han reaccionat amb una jornada farcida d'actes per commemorar la Diada Nacional de Catalunya. Un dels actes més simbòlics serà la recreació a la platja de Badalona del trencament del setge de 1714, que s'organitzarà la vigília de la Diada, la nit del 10 de setembre.

El programa d'actes d'Òmnium Cultural començarà aquella mateixa tarda, amb una passejada històrica pels carrers mil·lenaris del barri Dalt la vila. De matinada, els joves d'Òmnium organitzen concerts a la mateixa platja de Badalona. Diumenge, les diverses entitats de la ciutat participaran en l'ofrena floral a la plaça de la Plana, a les 11 del matí. A la tarda, més festa per a joves amb nous concerts.

stats