Fiscalitat

Ximo Puig contra Liz Truss: el debat fiscal irromp al Congrés

El PP esgrimeix la rebaixa de l'IRPF de la Generalitat Valenciana per atacar l'executiu de Sánchez

2 min
Nadia Calviño durant la sessió de control.

Madrid"Vol saber quina és la política fiscal del PP? Pregunti-ho a Ximo Puig". El diputat del PP Carlos Rojas ha sucat pa en la rebaixa fiscal de la Generalitat Valenciana per atacar la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, en la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés espanyol. Calviño ha estat l'encarregada de respondre les preguntes adreçades al president del govern, Pedro Sánchez, que té covid. I com hi ha respost? Doncs amb una defensa ferma de la importància dels impostos, acusant el PP de voler imitar la primera ministra britànica, Liz Truss, que ha posat en marxa un paquet de rebaixes fiscals a les empreses que està comportant una forta depreciació de la lliura i l'enfonsament de les borses.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'OCDE, el BCE i l'FMI estan demanant al Regne Unit que faci marxa enrere en les rebaixes d'impostos. Vostès el que volen és desmuntar l'estat del benestar", ha etzibat la vicepresidenta primera a Rojas. Responent a Arrimadas, Calviño ha insistit a preguntar a la dreta: "D'on creuen que surten els diners per pagar l'estat del benestar? Què volen retallar? Les pensions, la Sanitat? Diguin-ho. Aquest és el seu pla". Però el PP ha insistit una vegada i una altra a fer sortir Ximo Puig al debat. Jaime de Olano ha posat el dit a la nafra adreçant-se a la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera: "Són vostès el govern de la gent, però ni la seva pròpia gent els fa cas".

Calviño radical

El moment més sorprenent del debat ha passat quan el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, ha acusat Calviño, coneguda per representar l'ànima més liberal de l'executiu, de ser "ideològicament radical". "Ideològicament radical, jo? Però si estic defensant el mateix que la Comissió Europea, el BCE, l'FMI i l'OCDE?", ha respost fent referència a les crides que han fet aquests organismes a gravar els beneficis extraordinaris de les empreses per fer front a la pujada de la inflació.

La cosa evident és que la baixada d'impostos de Ximo Puig ha trencat la línia argumental del govern espanyol de defensar la importància de mantenir la política fiscal en temps de crisi i apostar per un sistema d'ajudes públiques. Fins ara, el govern espanyol només ha rebaixat l'IVA del gas i l'electricitat, cosa que considera una rebaixa d'impostos, però es nega a deflactar l'IRPF (adaptar la renda a la inflació) i retallar l'IVA de productes bàsics, com li demana el PP.

"No es pot anar cap a un espiral de baixades fiscals", ha dit la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, als passadissos del Congrés. A Hisenda hi ha preocupació per la rebaixa fiscal del socialista Ximo Puig. "Crec que les Comunitats Autònomes han de ser coherents perquè la gran majoria sol·liciten diners al govern espanyol", ha afegit la ministra, que ha recordat que "els organismes internacionals desaconsellen rebaixes massives".

stats