Yolanda Díaz serà a la taula de diàleg entre la Moncloa i la Generalitat
La ministra defensa que Puigdemont "no ha de ser un obstacle" en les converses
BarcelonaYolanda Díaz agafarà el relleu de l'exvicepresident espanyol Pablo Iglesias en la taula de diàleg entre la Moncloa i la Generalitat. La vicepresidenta tercera i ministra de Treball ha confirmat aquest dilluns en una entrevista a RNE que s'asseurà en la primera reunió que faran els dos governs al mes de setembre. Díaz ja va assumir el paper institucional d'Iglesias en el govern de coalició quan l'exlíder de Podem va anunciar que abandonava la política després de les eleccions del 4-M, i això també es tradueix en el fet que ara sigui la cara visible de la formació lila a la taula de diàleg amb la Generalitat.
Iglesias formava part de la delegació del govern espanyol que va participar al mes de febrer en la primera reunió d'aquesta taula a la Moncloa, però el llavors vicepresident segon de l'executiu no va poder ser-hi per malaltia. Dels ministres d'Unides Podem, sí que va seure a la taula el titular d'Universitats, Manuel Castells, que ho feia també en representació dels comuns. De cara a la reunió prevista per al setembre, Yolanda Díaz ha defensat que és "clau" generar "canals de confiança" entre els dos executius perquè el diàleg funcioni i que tots dos es reconeguin "com a interlocutors vàlids". "Són petits matisos i les coses delicades el que permet que s'avanci en el diàleg o no", ha apuntat Díaz.
D'altra banda, la ministra també s'ha referit al paper de l'expresident Carles Puigdemont i ha defensat que "cap nom propi pot ser un obstacle", i també ha remarcat que cal "parlar de política sense noms propis". "Puigdemont no ha de ser un problema i tot ha de substanciar-se en la taula de diàleg. Ningú pot ser un problema", ha insistit. En aquest sentit, ha recordat que hi ha "moltíssimes persones afectades pel que ha passat a Catalunya" i ha apostat per buscar amb "discreció" i "cura" una solució per al conflicte.
Amb tot, la vicepresidenta tercera no ha volgut avançar si és partidària que aquesta solució passi, per exemple, per un referèndum. Ha argumentat que a la taula de diàleg no s'hi pot anar "amb posicions prefixades" i que s'hi ha d'anar a "escoltar molt" amb la "voluntat d'arreglar" el conflicte.