Política 16/03/2011

Zapatero promet publicar les balances fiscals quan es vegin els "efectes" del nou model de finançament"

Duran i Lleida assegura que "no té sentit que uns paguin i els altres aprofundeixin en la cultura del subsidi"

Joan Rusiñol
1 min

MadridEl president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s'ha compromès avui a publicar les balances fiscals, que demostren què aporta i què rep cada autonomia respecte a l'administració de l'Estat. Responent a una pregunta del portaveu del CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha dit que ho farà en un "termini curt" però quan es vegin els "efectes" del nou sistema de finançament, que va impulsar l'Estatut de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Zapatero ha dit que l'aplicació d'aquest nou sistema pot posar de manifest una "evolució rellevant" i que, per tant, les balances "es publicaran quan hi hagi, com a mínim, la liquidació d'un exercici del nou sistema de finançament". Segons ha explicat, les balances són un bona mostra de "transparència" però creu que ara no tindria sentit publicar les balances del 2006 al 2009 perquè són comptes fets amb un sistema que ja no està vigent i que, segons ell, donaria resultats "semblants" a les del 2005, que ja es van publicar.

Josep Antoni Duran i Lleida ha replicat que "alguna cosa no funciona a Espanya en matèria de solidaritat" i ha reclamat que es "revisi". Segons ha recordat, les balances del 2005 posen de manifest que el dèficit fiscal de Catalunya és d'entre el 8,7 i el 6,4% del PIB (en funció del sistema de càlcul) i que això seria impensable en països d'estructura federal com Alemanya, en què el topall per als lands és del 4%.

El portaveu de CiU ha conclòs: "no té sentit que uns paguin i els altres aprofundeixin en la cultura del subsidi", en referència a les "quatre comunitats" que segons ell es reparteixen el 50% de les ajudes europees.

stats