Política 04/10/2017

Zoido esmorza amb els policies i guàrdies civils als vaixells atracats al port de Barcelona

Les associacions de guàrdies civils diuen que se senten "abandonats" i tenen la moral "per terra"

Ara
2 min
Zoido i Millo amb els policies del vaixell del port de Barcelona, en una foto de grup

BarcelonaEl ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha esmorzat aquest matí amb els policies nacionals i els guàrdies civils que s'allotgen al port de Barcelona en ple dispositiu de l'1-O. Segons ha informat el ministeri, el titular del departament ha traslladat als cossos de seguretat espanyols que el govern de l'Estat "prendrà totes les mesures que siguin necessàries" per defensar els seus "drets i dignitat" davant els "insults i assetjament", diu la nota, als quals s'estan enfrontant aquests dies a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es dona el cas que Zoido ha visitat el vaixell i ha compartit esmorzar amb els agents, dos blancs de les crítiques d'alguns agents del cos, que es van queixar de les petites cabines on havien de viure i del menjar que els donaven.

Zoido, ha dit, se sent "orgullós" de la manera com diumenge "van complir amb el mandat judicial" que ordenava impedir l'1-O, i ha agraït als agents la seva feina per garantir l'estat de dret. Segons ha dit, el govern espanyol "no tolerarà" que es fomenti l'odi en contra de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, precisament, recull la nota, perquè són a Catalunya "per defensar tot allò amb què volen acabar els seus agressors: la llibertat i els drets propis d'un estat democràtic".

Acusen el ministeri de "deixar sols" els agents a Barcelona

La visita del ministre, que ha avisat que continuaran a Catalunya per "continuar garantint el compliment de la llei", pot servir per animar les tropes –les associacions de guàrdies civils han assegurat que la seva moral "està per terra"–. Abans de comparèixer a la comissió d’Interior del Congrés, els portaveus d’ASIGC, Unión de Oficiales, AEGC i Unión de Guardias Civiles, entre altres, han criticat el govern espanyol per la situació en què es troben els agents a Catalunya. "Estan sent sotmesos a una criminalització i són assetjats per haver defensat la Constitució", ha afirmat José Francisco Silva, president de l'Associació d'Oficials de la Guàrdia Civil, que també ha dit que se senten "abandonats" pel ministeri.

Qui també ha carregat contra el ministeri ha estat el portaveu de l'Associació pro Guàrdia Civil (Aprogc), Fernando Ramírez Trejo, que ha acusat Zoido de "deixar sols" els agents a Catalunya en "situacions on no ens hem pogut defensar, segrestats als hotels on estàvem ubicats, sense poder moure'ns lliurement pel carrer sense ser assetjats o agredits".

Segons les associacions policials, l'1-O no hi va haver “actuacions de violència inusitada”, perquè no hi va haver "càrregues". “Ha estat una actuació impecable, d’acord amb la legalitat i amb el suport de l’autoritat judicial”, han apuntat, i han reivindicat que el que van fer els agents va ser “protegir els drets dels ciutadans”, després que els Mossos, a qui han acusat de "deslleialtat", s'inhibissin de les seves funcions, han dit.

stats