FUTBOL

Dures crítiques al Bayern per la seva estada a Qatar i l’Aràbia Saudita

La premsa alemanya ataca Guardiola i el club per no ser crítics amb els governs d'aquests dos estats

El Bayern està enmig d’una tempesta de crítiques després d’haver fet una estada per Qatar i l’Aràbia Saudita. El campió alemany ja fa cinc temporades que se’n va a entrenar a Doha per aprofitar la pausa hivernal a la Bundesliga i el seu tècnic, Pep Guardiola, no ha intervingut, ni per bé ni per mal, en una decisió de club, revisa amb recel la premsa alemanya.

“Els camps d’entrenament a Qatar són meravellosos, el clima és perfecte. A més som una mica supersticiosos. Després d’entrenar-nos allà hem guanyat importants títols en els últims anys”, va justificar el president de la directiva del Bayern, Karl-Heinz Rummenigge.

Aquesta és part de la veritat. L’altra és que Qatar és un important accionista de Volkswagen/Audi, que té participacions en el Bayern. Segons 'Bild', Lufthansa, un altre soci del club, va cobrir els vols i el club es va embutxacar per haver-se entrenat allà més d’un milió d’euros. “El Bayern no és responsable de Qatar. Esclar que nosaltres també llegim que allà passen determinades coses que aquí a Alemanya no a tots ens agraden. Però crec que això és una tasca de la política i no de l’esport”, va sortir al pas Rummenigge.

Precisament la política alemanya no ha dubtat a criticar el Bayern. La gota que ha fet vessar el got ha estat que l’equip de Guardiola va disputar un amistós a l’Aràbia Saudita, on, segons descriu Amnistia Internacional, la llibertat d’expressió i de manifestació estan sensiblement limitades, els activistes polítics són empresonats sense judicis, les dones són discriminades per llei i els treballadors immigrants són explotats.

“L’esport té una gran veu, però no la utilitza en els llocs on seria sensat i útil fer-ho. Els futbolistes no han de ser polítics, però han de ser conscients de la situació dels drets humans i marcar precedents”, va remarcar el president de la comissió d’esport del Bundestag (cambra baixa), Dagmar Freitag. “L’esport no pot tancar els ulls davant aquests temes”, va afegir el responsable governamental per als drets humans, Christoph Strässer.

Segons el 'Süddeutsche Zeitung', el Bayern no ha cobrat directament per la seva estada al Golf sinó a través del seu soci Volkswagen. Res, però, que justifiqui la complicitat amb Qatar i Riad, segons la premsa alemanya, que s’ha abocat a publicar cartes obertes de queixa de socis del club i dures columnes d’opinió. “El Bayern vol ser un club especial. Però això no encaixa amb jugar un amistós innecessari i insensible”, va escriure un articulista del 'Süddeutsche Zeitung', que va rematar: “Guardiola és una persona que pensa en política. A cada ocasió que pot es manifesta per la independència de Catalunya. Que justament ell raoni que el viatge [a Riad] hagi estat per ‘jugar per a la gent’ sobrepassa la línia del cinisme. Les dones no poden anar a cap acte esportiu en el regne conservador islàmic”. El 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' va reblar: “Un ha d’esperar que el Bayern com a representant més important del futbol alemany ofereixi una posició pels drets humans. I no fer aquest doble joc que fa al Qatar: parar la mà i callar la boca”.