Societat 28/04/2015

Els Premis Nacionals de Recerca 2014 premien la salut infantil i els nanoxips

Lourdes Ibáñez, pediatra i endocrinòloga de l’Hospital Sant Joan de Déu, i Romain Quidant, professor d’investigació ICREA i científic de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), han sigut reconeguts per la seva tasca científica

Mònica L. Ferrado
2 min
Lourdes Ibañez i Romain Quidant, Premis Nacionals de Recerca 2014, al costat del president Artur Mas

BarcelonaAquest dimarts s'han atorgat els Premis Nacionals de Recerca 2014 que cada any concedeix el Govern de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi). Els guardonats d'aquest any han sigut Lourdes Ibáñez i Romain Quidant:

Lourdes IbáñezLourdes Ibáñez és pediatra i endocrinòloga de l’Hospital Sant Joan de Déu, amb una trajectòria de més de 25 anys de recerca en endocrinologia pediàtrica, és a dir, estudiant els trastorns relacionats amb les hormones en infants. El premi reconeix la tasca de l’equip que coordina entorn a l’origen fetal o durant els primers anys de vida de malalties que es manifesten durant l’edat adulta.Ibáñez ha estudiat com l’hiperandrogenisme femení, és a dir, l’excés de producció d’hormones sexuals masculines o andrògens, i el baix pes en néixer, té relació amb l’aparició de malalties metabòliques en l’edat adulta, com la diabetis tipus 2 o malalties coronaries. Aquests trastorns també es troben darrera de molts casos de pubertat avançada. L’origen del desequilibri hormonal no està clar, explica Ibáñez. En el cas dels nadons de baix pes, Ibáñez explica que els darrers estudis indiquen que tot i que el seu organisme està preparat per a créixer lentament, sovint se’ls sobrealimenta, fet que altera el seu metabolisme.

Romain Quidant

També ha estat distingit en la categoria de Talent Jove en Romain Quidant, professor d’investigació ICREA i científic de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). ERomain Quidant, professor d’investigació ICREA i científic de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO)n Quidant va arribar l’ICFO directe des de la Universitat de Dijon, per fer una estada postdoctorat. "La idea era tornar, però m’hi vaig sentir molt bé, l’ICFO tenia una visió molt revolucionària de la disciplina, unint física i biologia, i em van donar l’oportunitat de crear el meu equip malgrat que era molt jove, i això no és freqüent a Europa", explica en una entrevista al ARA. Investiga amb nanopinces, capaces de veure’s cara a cara amb virus, bacteris o proteïnes.

També ha creat un nanoxip per diagnosticar el càncer. Es tracta d’un laboratori minúscul, de pocs centímetres capaç de realitzar proves diagnòstiques d’alta precisió a partir d’una sola gota de sang i que es pot aplicar a molts altres camps de la medicina. Aquest nou dispositiu utilitza nanopartícules sobre les quals incideixen els fotons a escala molt petita. Segons com hi incideixi la llum, el diagnòstic serà un o un altre. El prototip desenvolupat per Quidant ja està a punt per a ser aplicat en assaigs clínics amb pacients.

Altres premis

En la categoria de mecenatge científic ha estat reconeguda la tasca de la Fundación Botin, per la seva implicació en la promoció de la recerca en diferents entitats científiques a Catalunya. En la categoria de comunicació ha estat premiat el Consorci Residència d’Investigadors CSIC-Generalitat de Catalunya. En la categoria de R+I ha rebut el premi l’empresa Matgas 2000 AEI, que investiga com emmagatzemar i reaprofitar el CO2, participada per Carburos Metàlicos, el CSIC i la UAB.

stats