Efímers 16/12/2014

De Can Vies a la Kasa de la Muntanya

El centre ocupat de Gràcia és un altre dels símbols de l’esquerra anticapitalista

Marc Toro
3 min
Agents dels Mossos d’Esquadra bloquegen l’accés  a la Kasa de la Muntanya de Gràcia.

BarcelonaEren les set del matí quan el Manuel treia a passejar al gos per la travessera de Dalt de Barcelona. Sorprès de veure tanta policia a la Kasa de la Muntanya, pregunta als veïns què passa. “Han detingut uns d’Al-Qaida”, li ha contestat un. Ell, incrèdul, s’hi acosta per comprovar-ho. “La gent parla massa”, reacciona en veure que només es tracta d’un escorcoll. Veí de Gràcia des de fa 21 anys, coneix molt bé el centre social ocupat del barri de la Salut, ubicat al número 33 de l’avinguda del Santuari de Sant Josep de la Muntanya. “Mai s’han ficat amb ningú”, deixa clar.

L’anomenada Kasa de la Muntanya, on ahir els Mossos van centrar part d’una operació contra grups anarquistes, és una antiga caserna de la Guàrdia Civil construïda el 1909 per encàrrec de la família Güell. En desús des del 1983 -després de patir un atemptat de Terra Lliure-, l’edifici va ser ocupat per un grup de joves el novembre del 1989, fa 25 anys. Des de llavors s’ha convertit en un dels centres autogestionats més emblemàtics de Barcelona, estretament lligat al moviment de l’esquerra anticapitalista.

Amb alguna diferència, la seva descripció es podria assimilar a la de Can Vies, desallotjat i enderrocat el 26 de maig passat. Com passava en l’edifici ocupat del barri de Sants, a la Kasa de la Muntanya s’hi fan “activitats, xerrades, sessions informatives, música, teatre”, explica el Josep, de 34 anys i gracienc de tota la vida. “Té molt suport del barri”, assegura, per afegir que fins i tot hi ha gent que hi va a fer calçotades.

A l’edifici, que pertany al ministeri d’Hisenda, d’uns 700 metres quadrats, també hi viuen una vintena de persones de totes les edats, i fins i tot alguna família desnonada amb nens. Però la gran diferència amb Can Vies -i altres centres ocupats de la ciutat- és que el procés de desallotjament està congelat. És més, la Kasa de la Muntanya tan sols ha estat a punt de ser desallotjada una vegada: el juliol del 2001. En aquella ocasió la policia es va presentar amb la intenció de buidar Can Nyoqui, una altra casa ocupada adjacent al centre social. La solidaritat amb els desallotjats va portar els ocupants de la Kasa de la Muntanya a iniciar una batalla campal amb els agents, que els van acabar detenint. Alguns dels policies, però, van ser imputats per no disposar d’una ordre de desallotjament.

“Crec que va ser cosa d’un caporal que els tenia mania”, apunta el Josep, que també es queixa de l’escorcoll d’aquest dimarts: “Si tu ets terrorista no t’amagaràs aquí, que està molt controlat”. De fet, els ocupants de la Kasa de la Muntanya van denunciar l’any passat que la policia havia instal·lat càmeres de videovigilància per veure qui entrava i sortia. “L’escorcoll d’avui l’han fet per acollonir els de la Kasa de la Muntanya i la gent del moviment anticapitalista”, conclou el Josep.

“Fa uns anys eren més radicals”

Com passava amb Can Vies, les opinions dels veïns del barri de la Salut són molt diferents. “Els que viuen a la Kasa de la Muntanya no fan mai merders; al contrari, fan coses per al barri”, assegura una treballadora de l’Hospital de l’Esparança, just davant de l’edifici ocupat. “No hi he entrat mai, però m’incomoda quan hi fan festes”, replica la Maria, que viu a la zona des de fa 15 anys. La Maria intueix que els que causen molèsties no són els que hi viuen, sinó els visitants que s’apunten a les gresques que es fan en aquest “casal de joves”. “Alguns defequen i orinen al carrer, i deixen els gossos que campin sols”, lamenta.

L’Anna, de 25 anys, també carrega contra les festes de la Kasa de la Muntanya, però diu que sobretot tenen lloc els mesos d’estiu. En referència als que hi viuen, reconeix que “fa uns anys eren més radicals”. I afegeix que ara, “mentre no molestin, que no ho fan, convivim”.

stats