Efímers 15/01/2015

Guia per entendre l'acord Mas-Junqueras

CiU i ERC dibuixen un escenari que ha de permetre actuar de forma unitària des de la diversitat

Oriol March
4 min
Artur Mas, Oriol Junqueras i Joana Ortega van acomiadar Carme Forcadell i Muriel Casals passades les deu de la nit.

BarcelonaPassaven pocs minuts de les tres de la tarda del dimecres quan els representants del sobiranisme civil arribaven al Palau de la Generalitat amb “ànim” d’aconseguir una entesa. Quatre hores més tard, Artur Mas compareixia davant dels mitjans per explicar un acord amb set claus que permetia dues coses: refer la unitat sobiranista i, de passada, posar data al referèndum definitiu en forma d’eleccions plebiscitàries. Fins al 27 de setembre, lloc en el calendari dels futurs comicis, Mas i Oriol Junqueras s’han compromès a treballar per tenir preparades les estructures necessàries per garantir l’èxit de l’estat independent en cas de victòria del sobiranisme a les urnes. “Ara toca guanyar”, es van conjurar els dos dirigents després de la cita a Palau. Aquesta és una guia per entendre l'acord que els ha de permetre actuar de forma unitària des de la diversitat.

Estabilitat

Final de legislatura plàcid sense govern d'unitat

En primer lloc, l’acord inclou un compromís tàcit de “reafirmar” l’entesa de legislatura que el president de la Generalitat i el líder d’ERC van signar el 19 de desembre del 2012 i que els republicans consideraven trencat des que Mas va fer marxa enrere en la convocatòria original del 9-N i va apostar pel nou format del procés participatiu. D'aquesta manera, Mas s'assegura un final de legislatura plàcid que ha de pivotar en la capacitat d'entesa entre els dos socis.

A la reunió es va abordar la possibilitat de l'entrada d'ERC al Govern, però al final la fórmula pactada va ser que experts designats pels republicans s'integraran en els diferents departaments per col·laborar, i vigilar, el compliment dels acords. Canviar el Govern per només vuit mesos hauria tensat les relacions entre CDC i Unió, entre altres inconvenients, i Mas es va decantar per no fer cap crisi.

Estructures d’estat

“Bàsiques” per culminar el procés amb garanties

Junqueras, en més d’una ocasió, ha lamentat públicament que es podria haver “treballat” més en les estructures d’estat. Hi ha el compromís del Govern de bastir la Hisenda pròpia –fonamental– i altres aspectes necessaris per construir un estat, però a partir d’ara existeix la urgència de fer passos concrets amb la vista posada en el 27-S. “Es tracta d’adaptar la normativa interna de la Generalitat a aquesta situació”, va apuntar Mas. El president també va anunciar que la incorporació d’independents a proposta d’ERC servirà per culminar l’administració tributària i per a la Seguretat Social catalana.

Accelerar lleis en tràmit

Vista posada en l’administració electoral per a les plebiscitàries

¿El govern espanyol pot suspendre les futures eleccions? Als informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) s’explora aquesta possibilitat, però de moment és una incògnita. Per si arriba el cas, Mas va anunciar que es treballarà per tenir una administració electoral –encara que no hi hagi una llei específica aprovada al Parlament a causa del poc temps que queda per tirar-la endavant amb les majories actuals– per encarar les plebiscitàries. “Es tracta de tenir instruments propis de país per a les futures eleccions”, va resumir el president, sense més concrecions.

Aquests vuit mesos s'aprofitaran també per aprovar lleis com la de formació professional o de simplificació administrativa, que encara estan pendents del tràmit parlamentari.

Llengua

Compromís per no aplicar la llei Wert

Un dels acords importants d'ahir és el de començar el pròxim curs escolar 2015/16 aplicant només la llei d'educació de Catalunya (LEC), actualment recorreguda al Constitucional, i que va ser aprovada pel govern de José Montilla, tal com va recordar ahir el president Mas. Era una manera de dir que no s'aplicaran els aspectes més polèmics de la llei Wert que van contra la immersió lingüística. L'inici escolar, en què la Generalitat plantejarà una situació d'insubmissió 'de facto' a Madrid, coincidirà de ple amb la campanya electoral.

Pressupostos

Reunions imminents per abordar els comptes per al 2015

Els pressupostos catalans per a aquest any es comencen a debatre en comissió dilluns que ve, i ERC s’havia compromès a rebutjar-los sectorialment després de tombar –com a gest cap a Mas– les esmenes a la totalitat presentades per la resta de l’oposició al desembre. El nou escenari, però, fa que hi hagi reunions “imminents” per abordar els comptes. Això vol dir que els equips econòmics del Govern i d’ERC tenen fins dilluns per resoldre l’escenari pressupostari. Junqueras ja va advertir que els comptes són “insuficients”, perquè els números de la Generalitat estan completament en mans del ministeri d’Hisenda.

Escenari municipal

“Prioritat” per a les enteses CiU-ERC a les corporacions locals

El full de ruta que tenen perfilat Mas i Junqueras també influirà en l’escenari de pactes que s’hagin de teixir després de les eleccions municipals. El president va indicar que aquest acord es “prioritzarà” en aquelles “corporacions locals” –municipis, consells comarcals i diputacions– que sorgeixin de les eleccions. El líder d’ERC, però, va voler posar de manifest la “llibertat” que tindran els representants locals republicans per arribar a enteses amb qui ho creguin convenient.

Full de ruta

Ampliar la base sobiranista

Els partits del dret a decidir han mantingut contactes auspiciats per la societat civil per consensuar un full de ruta que, segons va dir ahir Mas, "està molt avançat". Aquests contactes inclouen també la CUP, ICV i EUiA, cosa que pot permetre recuperar la unitat que es va crear al voltant del 9-N. En tot cas, el full de ruta ha de servir com a base per al programa electoral que els partits independentistes compartiran en les eleccions del 27-S.

Format electoral

Llistes separades a l’espera de l’acord definitiu pel full de ruta

Junqueras s’ha endut el pols del format –llistes separades– i Mas, el de la data, una facultat que només li correspon a ell en tant que president. El líder d’ERC va deixar clar que la candidatura dels republicans podrà incorporar independents, i Mas es va encarregar d’afirmar que té intenció de ser candidat. ¿Sota quin paraigua? És un assumpte que CiU –per separat i conjuntament– haurà d’abordar durant els pròxims mesos. La data de les eleccions, el 27 de setembre, fa que el Parlament s’hagi de dissoldre en ple mes d’agost. Serà aleshores quan els partits –o plataformes– acceleraran de cara a una campanya que començarà la vigília de la Diada.

stats