ONADA DE PROTESTES AL MÓN ÀRAB
Crònica 17/03/2011

La policia i l'exèrcit esclafen les protestes a Bahrain

Ethan Bronner
2 min
Manifestants contra el govern obren els braços davant d'un vehicle militar a prop de la plaça de la Perla, al centre de Manamah.

The New York Times / ManamahCentenars de policies antiavalots i tropes militars es van desplaçar ahir a la plaça de la Perla, que s'ha convertit en una fortalesa per al moviment de les protestes contra el govern a Manamah, la capital de Bahrain. Van aparèixer amb tancs, helicòpters i jeeps amb metralladores al sostre per fer fora els manifestants que clamaven a favor d'una reforma que porti cap a la democratització del país.

Dos dies després que la monarquia sunnita de Bahrain hi fes arribar 2.000 efectius militars de l'Aràbia Saudita i altres aliats veïns sota els auspicis del Consell de Cooperació del Golf (CCG), i el dia després que el rei de Bahrain, Hamad bin Isa al-Khalifa, declarés l'estat d'emergència, les forces de seguretat van avançar cap al centre de la ciutat. En aquesta zona van dispersar els manifestants xiïtes que s'hi havien instal·lat fa un mes i van deixar aquest espai en flames.

"Les tropes del CCG són per lluitar contra forces estrangeres", va declarar un manifestant a la cadena de televisió de Qatar Al-Jazira. "Enlloc d'això apunten al poble de Bahrain", va afegir.

Grans columnes de fum negre van ofegar el paisatge de la capital del país àrab, mentre les tropes disparaven reiteradament gasos lacrimògens, bales de goma i el que va sonar com si fos munició real. Això va fer incendiar les botigues de la zona, a més dels arbres. Les flames es van estendre tant que les forces de seguretat van fer servir canons d'aigua, que normalment s'utilitzen per dispersar multituds, per apagar els incendis provocats.

No hi va haver cap tipus d'informació immediata sobre possibles víctimes. Els manifestants van oferir només una resistència simbòlica i van llançar pedres mentre la majoria dels centenars de persones que hi havia a la plaça se n'anaven davant del gran desplegament de força militar.

Testimonis dels fets a Manamah van afirmar que l'exèrcit va aconseguir el control de l'hospital de Salmaniya, que s'havia convertit en un bastió de l'oposició quan el govern havia intentat fer-ne fora els manifestants, que a l'hora d'ocupar la plaça de la Perla de Manamah van fer servir de model les protestes a la plaça de l'Alliberament del Caire que van forçar a dimitir el president egipci Hosni Mubàrak l'11 de febrer.

Les informacions sobre la situació eren escasses, mentre la repressió continuava, i fins i tot els portaveus del govern van admetre que també buscaven informació. Alguns activistes van assegurar que els soldats van arribar a pobles de fora de la capital, com Sanabis i Sitra. A través de Facebook i Twitter arribaven deades de civils ferits que no podien accedir als hospitals perquè s'havia impedit que funcionessin les ambulàncies.

stats