ESTRATÈGIA EMPRESARIAL

Gates-Koplowitz, una aliança forjada el 2010 a Barcelona

Les respectives fundacions van coincidir en programes de recerca de l'Hospital Clínic

El que va començar fa tres anys en una visita de Bill Gates a Barcelona per impulsar la recerca biomèdica ha acabat fa dos dies amb l'entrada del magnat nord-americà en el capital de la constructora Fomento de Construcciones y Contratas (FCC). El 4 de juny del 2010, abans d'assistir a una reunió del club Bildelberg a Sitges, Gates va passar pel CosmoCaixa de la Ciutat Comtal per parlar sobre cooperació internacional en la lluita contra la pobresa i la fam.

La trobada va servir per certificar l'entrada de la Fundació Bill & Melinda Gates al consell internacional de l'Institut de Salut Global (ISGlobal Barcelona). Aquest organisme de recerca i assistència mèdica format per la Generalitat, el govern espanyol, l'Obra Social de La Caixa, la Universitat de Barcelona i l'Hospital Clínic va servir de nexe d'unió entre un dels inversors més rics del món i Esther Koplowitz.

La fundació de la principal accionista de la constructora FCC va inaugurar l'abril del mateix any el centre de recerca biomèdica que porta el seu nom, al costat del Clínic. Va ser una inversió de 60 milions, dels quals Koplowitz en va aportar 15. L'equip del centre, format inicialment per 400 científics, es va especialitzar en les malalties generades per la pobresa, com la malària, una unitat liderada pel doctor Pedro Alonso. I precisament Pedro Alonso va ser nomenat director d'ISGlobal. Així, l'interès de Bill Gates i Esther Koplowitz ha coincidit en dos camps. Primer en la recerca de solucions a malalties desenvolupades en zones deprimides del planeta i relacionades amb la misèria, i ara en el negoci constructor de FCC.

Gates s'ha convertit en el segon accionista de la companyia espanyola després de comprar exactament el 5,7% del capital, a través del fons William H. Gates III (un altre inversor institucional ha adquirit la resta d'accions fins al 6% de l'autocartera de FCC), segons s'explica en un comunicat enviat ahir a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). L'import de l'operació ha vorejat els 113,5 milions d'euros. Només la mateixa Esther Koplowitz supera la participació del magnat nord-americà, amb el control del 53,9% de l'accionariat.

Sense lloc al consell

El conseller delegat de la constructora, Juan Béjar, va explicar ahir a Europa Press que Gates no ha demanat ser conseller de la constructora, ni participar en la gestió. Això sí, Béjar va assenyalar que el nou inversor té vocació de permanència.

Però el més important és que l'entrada del fundador de Microsoft permetrà a la constructora espanyola disposar abans que s'acabi l'any de més garanties per renegociar el seu deute, que puja a 5.000 milions d'euros. FCC ja fa mesos que ha engegat un pla de venda de filials i de negocis per poder-se concentrar en l'activitat constructora. Igualment, Béjar va remarcar que el nou accionista contribuirà a obrir mercats internacionals "amb tota seguretat".

Sigui com sigui, la primera inversió del filantrop al mercat espanyol va desfermar l'optimisme, i la ministra de Foment, Ana Pastor, va indicar que "el govern ha fet bé els deures i la confiança s'està recuperant". També el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va percebre un augment de la "credibilitat". Igualment, el secretari d'estat de Comerç, Jaime García-Legaz, va arribar a dir que "Bill Gates posarà Espanya en el mapa mundial".

Per la seva banda, el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Joan B. Casas, va remarcar que "l'aspecte positiu és que una empresa amb visió global, que pot escollir on invertir de tot el món, tria una empresa espanyola", informa Dani Sánchez Ugart.

FCC lidera la borsa i repunta un 8,30%

El sector de la construcció ha estat un dels més castigats a la borsa durant els últims mesos. FCC ha patit aquesta situació, però la notícia de l'entrada de Bill Gates en el seu capital va convertir l'empresa controlada per Esther Koplowitz en líder dels increments de l'Íbex, tot i que l'índex selectiu va caure un 0,25% globalment. Així, FCC va pujar un 8,30%, fins als 16,97 euros per acció. Amb tot, Joan B. Casas va argumentar que el preu pagat per Gates (113,5 milions) "també indica que FCC està infravalorada a la borsa, un problema que tenen moltes empreses de l'Íbex". En aquest sentit, Juan Béjar veu el got mig ple, i assegura que des del pla estratègic presentat al març les accions s'han revaloritzat.

El + vist

El + comentat