ENERGIA
Economia 22/09/2012

Josep Piqué opta a substituir Antoni Brufau a Repsol

Els accionistes de Repsol preparen el relleu a la presidència del grup. L'exministre i president del Cercle d'Economia, Josep Piqué, és un dels candidats, juntament amb Borja Prado, president d'Endesa.

Ignasi Pujol
3 min
ACTIVITAT EMPRESARIAL  Des de la seva dimissió com a president del PP de Catalunya, el 2007, Josep Piqué no ha parat de sumar càrrecs al món empresarial. És president de Vueling i del Cercle d'Economia, a més de conseller d'EADS, Bodaclick, Applus+, Gaesco i Hotusa.

BARCELONA.Canvis al capdavant d'un dels principals grups industrials espanyols. Els accionistes de la petroliera Repsol preparen el relleu a la presidència de la companyia, en mans del català Antoni Brufau des del 2004, segons van confirmar a l'ARA diferents fonts coneixedores de les converses.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les mateixes fonts hi ha dos clars candidats a la cursa per substituir Brufau. Els aspirants són l'exministre i actual president del Cercle d'Economia, Josep Piqué, i el president d'Endesa, Borja Prado. Les converses per acordar el relleu de Brufau, que podria produir-se durant les pròximes setmanes, no estan tancades i els principals socis del grup energètic sembla que no tenen pressa per precipitar el procés.

La companyia va viure fa uns mesos una acarnissada guerra interna pel control de la gestió amb motiu de la renovació del crèdit sindicat de la constructora Sacyr Vallehermoso, fins aleshores principal accionista de Repsol. Sacyr, en aquells moments presidida per Luis del Rivero, va obrir la caixa dels trons el 29 d'agost del 2011 en anunciar un pacte amb Petróleos Mexicanos (Pemex) per arribar a controlar conjuntament gairebé el 30% del capital de la petroliera.

Aquest pacte era tota una declaració de guerra a Brufau, que concentra bona part del poder de Repsol com a president executiu. Del Rivero mantenia una batalla amb Brufau des del 2009 a compte dels dividends de Repsol. No obstant, el pols plantejat per Sacyr i Pemex al si de la petroliera no va prosperar, ja que La Caixa -aleshores segon accionista de Repsol- va decantar la balança en favor de Brufau, exdirector general de l'entitat financera.

Nou mapa accionarial

Del Rivero va ser destituït i Sacyr es va veure forçada a vendre's la meitat de la seva participació a Repsol (la mateixa petroliera va comprar les accions en autocartera) per tal de refinançar el crèdit de 5.175 milions d'euros que li va permetre entrar al capital de Repsol el 2006 gràcies al suport del govern de Zapatero.

D'aquesta guerra accionarial en va sorgir un nou equilibri de forces a la companyia: CaixaBank passava a ser-ne el principal accionista, amb el 12,53% del capital, seguida de Sacyr (9,73%) i Pemex (9,43%).

Després d'aquest episodi Repsol havia de rebre una sacsejada encara més forta: el govern argentí va expropiar l'abril passat el 51% de la seva filial YPF, un cop valorat en 8.000 milions d'euros.

El govern espanyol va seguir amb extrema preocupació aquest esdeveniment i és per això que l'executiu de Mariano Rajoy veuria amb bons ulls el nomenament de Piqué al capdavant de Repsol. El també president de l'aerolínia Vueling va ocupar tres ministeris (Indústria i Energia, Exteriors i Ciència i Tecnologia) i va ser portaveu del govern durant els mandats de José María Aznar. Es dóna la circumstància que Piqué era el titular d'Indústria quan el govern espanyol va culminar el procés de privatització de Repsol l'any 1997 amb la col·locació del 10% de l'expetroliera estatal a borsa.

El relleu de Brufau a la presidència del grup aniria acompanyat d'un redisseny de les funcions del càrrec, que passaria a ser no executiu. Repsol podria nomenar un conseller delegat que assumís les funcions més executives de Brufau. De fet, el grup va nomenar al maig Nemesio Fernández-Cuesta director general de negocis, a la pràctica el número dos de l'organigrama.

El que es dóna per segur a l'entorn del grup petrolier és que Brufau no tornarà a Gas Natural, l'empresa que presidia abans de passar a Repsol. De fet, ara n'és vicepresident, ja que Repsol en controla el 30%. El primer soci del grup gasista, que el 2009 va integrar l'elèctrica Unión Fenosa, és La Caixa, amb un 35,27%. El relleu a Repsol podria reobrir la possibilitat d'una fusió entre Repsol i Gas Natural Fenosa.

Abans de presidir Repsol, Brufau era director general adjunt de La Caixa juntament amb Isidre Fainé, actual president. Fa cinc anys el directiu de Mollerussa va rescindir el seu contracte amb l'entitat, de la qual estava en excedència.

stats