CRISI EMPRESARIAL

Panrico negocia avals del Govern per pagar nòmines i evitar la vaga

Els sindicats rebutgen l'oferta de l'empresa de pagar un 5% dels sous

El fons nord-americà Oaktree, propietari de Panrico, s'ha afanyat a buscar el finançament necessari per pagar part dels sous pendents del setembre i evitar la vaga convocada pels sindicats de manera indefinida a partir del 13 d'octubre. Per aconseguir els diners, l'empresa d'alimentació negocia avals amb la Generalitat i quatre comunitats autònomes on també manté fàbriques (Madrid, Aragó, Andalusia i Castella i Lleó), segons fonts del sector. Així, amb la garantia de les administracions serà més fàcil aconseguir finançament bancari.

Aquesta versió va en línia amb un comunicat del departament d'Empresa i Ocupació de dijous i amb unes declaracions d'ahir del mateix conseller Felip Puig, que va descartar injectar diners directament a l'empresa. En canvi, Puig sí que es va mostrar disposat a col·laborar amb la direcció de Panrico per buscar crèdit, segons informa l'agència Efe. El conseller va destacar la importància que es pagui la nòmina del setembre i que es garanteixi la continuïtat de la fàbrica de Santa Perpètua de Mogoda. "Farem el que faci falta perquè les línies de finançament privat es puguin tornar a activar i així poder garantir el pagament d'una part dels salaris i el manteniment de la planta", va afegir.

Panrico s'ha compromès a fer un primer pagament de la nòmina de setembre d'un mínim de 500.000 euros el 9 d'octubre. Aquest import es repartirà de manera igualitària entre els empleats i autònoms. Però els sindicats creuen que aquest primer pagament és "clarament" insuficient, perquè els 4.050 treballadors de l'empresa d'alimentació cobren en conjunt 10 milions. "Gairebé és una broma, perquè amb l'oferta de la companyia cobraríem una mitjana de 123 euros per empleat", és a dir, un 5% del sou, segons fonts de CCOO.

Pagaments setmanals

Però la companyia en situació de preconcurs (no afecta l'activitat de Portugal), que fabrica les marques Donuts, Bollycao, Donettes i La Bella Easo, preveu fer pagaments setmanals d'un mínim de 500.000 euros fins a pagar la nòmina sencera. Segons el comunicat enviat ahir, Panrico és conscient que els autònoms (unes 600 persones) han de suportar pagaments associats a l'activitat, com els carburants, l'IVA i l'IRPF. L'empresa que dirigeix el conseller delegat Carlos Gila comunicarà la setmana que ve la fórmula per recuperar aquests costos. Tot això remarcant la debilitat del grup, que perd 150.000 euros al dia, segons la mateixa companyia.

En tot cas, els sindicats van acordar convocar la vaga indefinida, una situació que només es repensaran si l'empresa aconsegueix avançar quantitats de la nòmina més elevades la setmana que ve. Panrico ha previst un expedient per acomiadar 1.914 empleats fins al 2015, d'una plantilla de 4.040. Del total d'afectats, hi ha 756 treballadors en les diverses fàbriques del grup, 483 tècnics, els 600 autònoms esmentats i 75 alts càrrecs.

Més continguts de