FISCALITAT

Rajoy abaixa l’impost de societats al 25%

L’esperada reforma fiscal del govern central comença a prendre forma. El president de l’executiu, Mariano Rajoy, va aprofitar ahir la seva presència a Sitges per anunciar-ne les primeres novetats. La principal afecta les empreses, que veuran reduït el tipus impositiu del 30% al 25%.

La reforma fiscal s’ha d’aprovar aquest mes de juny i preveu que la rebaixa en els impostos a les empreses s’apliqui en dues fases, la primera de les quals es concretarà ja a partir de l’1 de gener del 2015. Les societats també es podran beneficiar d’una exempció d’impostos en la part dels seus beneficis que destinin a recapitalitzar-se i autofinançar-se. El govern espera que aquesta mesura serveixi perquè les empreses segueixin amb el seu procés de desendeutament.

Rajoy va assegurar que aquesta reforma es podrà fer “sense greus riscos per a l’obligada consolidació fiscal i el manteniment del nivell d’ingressos de les arques públiques”. Segons va dir, “la idea general és que baixin els impostos” per “augmentar la renda disponible en mans de les famílies i dinamitzar el consum”. El president del govern no va concretar si això es traduirà en rebaixes en l’IRPF, però sí que va descartar apujar l’IVA, com li ha reclamat recentment el Fons Monetari Internacional.

Els experts han avisat reiteradament que l’enginyeria fiscal permet que les empreses acabin tributant a nivells molt inferiors als fixats per llei. Aquesta mateixa setmana un estudi sobre fiscalitat d’Intermón Oxfam alertava que les famílies aporten 50 vegades més impostos que les grans empreses.

Més continguts de

El + vist

El + comentat