BANCA

El Sabadell estudia vendre la filial immobiliària

L'entitat guanya 186 milions fins al setembre, el doble que fa un any, però la morositat creix fins al 12,6%

El Banc Sabadell podria afegir-se a la moda de vendre's la filial de gestió immobiliària, tal com ja han fet Bankia, CaixaBank i CatalunyaCaixa. El conseller delegat del banc català, Jaume Guardiola, va reconèixer ahir que analitza aquesta possibilitat només per "un tema financer, per guanyar capital". "Cal entendre que ara mateix l'activitat de Solvia és molt important", dins l'objectiu de reduir com més aviat millor l'exposició al totxo, va explicar. "Però la venda de la filial immobiliària és ara a la nostra agenda per l'interès que hem rebut de molts inversors", va afegir.

Malgrat la voluntat d'incrementar la solvència amb més recursos propis, Guardiola es va mostrar satisfet pel nivell de capital de màxima qualitat, que ja és de l'11,4% i que s'ha aconseguit després de la recent ampliació de capital de 1.383 milions d'euros. L'entitat creu que això li permet afrontar amb garanties les proves d'estrès que el BCE iniciarà al novembre a la banca europea.

Integració de Penedès i Lloyds

El Sabadell va obtenir uns beneficis de 186 milions durant els primers nou mesos de l'any, més del doble que en el mateix període de l'any passat. Aquest increment es deu bàsicament a la incorporació del negoci de l'antiga Caixa Penedès i de Lloyds a Espanya, i també per les provisions, que tot i arribar als 1.334 milions s'han reduït gairebé a la meitat sobre els 2.170 milions acumulats fa un any.

El 30 de setembre els actius totals del grup Banc Sabadell es van incrementar un 2,5% i van totalitzar 168.525 milions i els recursos de clients al balanç van créixer un 22% (91.854 milions). Aquest augment de volum va ser la cara de la moneda, mentre que la creu es va concentrar en l'increment de la morositat fins al 12,6% (fa un any estava en el 8,4%). Guardiola va admetre que, a més, aquesta dada no inclou els actius defectuosos de Penedès i Lloyds, que s'incorporaran a finals d'any. La morositat tampoc integra els actius de l'esquema de protecció d'actius (EPA) de la CAM.

La ràtio de cobertura sobre el total de l'exposició creditícia i de la cartera d'immobles va arribar al 13,34%. Guardiola va indicar que la morositat del banc es manté per sota de la mitjana del sector, que se situaria en el 15% si s'afegeixen els impagats del banc dolent .

La inversió creditícia va baixar un 0,7%, fins als 118.550 milions. Guardiola va remarcar que encara es tardarà uns mesos a percebre l'increment de la demanda de crèdit, que ja s'ha notat en alguns segments empresarials.

El conseller delegat de l'entitat va repetir que una de les poques zones que queden per créixer al mercat espanyol és Madrid. Fora d'aquest interès, el Banc Sabadell descarta més adquisicions i ja pensa a augmentar el negoci a l'estranger, a través de la plataforma que ha format els últims anys a Miami, als Estats Units, i a Mèxic, a través de l'antiga CAM. Va confirmar que una de les prioritats és Amèrica Llatina, tenint en compte l'entrada de l'inversor colombià Jaime Gilinski i el mexicà David Martínez en l'última ampliació de capital.

Banco Santander guanya un 77% més

Banco Santander va registrar uns beneficis de 3.310 milions durant els primers nou mesos del 2013, amb un increment del 77%. Les inferiors necessitats de sanejament també van fer augmentar els guanys. Això sí, el mercat espanyol representa prop d'un 6% del resultat de l'entitat, que ja genera a les economies emergents el 55% del total. La morositat es va situar en el 5,43%, però cal tenir en compte que l'entitat va segregar la filial immobiliària Altamira. El Santander va aconseguir un increment dels dipòsits del 5%, fins als 633.433 milions, mentre que el nivell de crèdit va caure un 2%.

Més continguts de