Els ajuntaments permeten a l’Estat desviar-se molt poc del dèficit el 2013

L’estat espanyol gairebé ha complert amb l’objectiu de dèficit marcat per al 2013. El ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va explicar ahir que la xifra final ha estat del 6,62% del producte interior brut, lleugerament per sobre del 6,5% acordat amb Brussel·les. El govern espanyol, però, confia que al setembre, quan es revisi la metodologia comunitària per mesurar la riquesa dels estats membres, quedarà fins i tot per sota.

“Espanya, en el seu conjunt, ha complert”, va dir el ministre. Cert. Però no pas tothom. L’administració central va acabar l’any amb un 5,49% i no amb el 5,2% estipulat. Per Hisenda, això s’explica en bona mesura perquè ha hagut d’aportar més al pressupost europeu i, sobretot, pel “deteriorament” de la Seguretat Social. Pel PSOE, en canvi, evidencia que el PP carrega les retallades a les comunitats autònomes i als ajuntaments, que són els que tenen més despesa social. De fet, el dèficit de l’administració central va ser més elevat el 2013 que els dos anys anteriors, malgrat la política d’austeritat que s’ha aplicat.

Els resultats de cada autonomia es coneixeran oficialment dilluns, però en conjunt també es van desviar una mica: en comptes de l’1,3%, les comunitats han tancat a l’1,54%. La clau per entendre que Espanya es mantingui en el camí de la consolidació fiscal són els ajuntaments. Tot i ser les institucions que han de fer front, de manera més directa, als problemes de molts ciutadans, van aconseguir un superàvit del 0,41%. “Les més complidores són les més descentralitzades”, va dir Montoro.

L’Agència Tributària també va fer públics ahir els resultats de la lluita contra el frau en l’exercici 2013. Va obtenir 10.950 milions, un 4,9% menys respecte a l’any anterior. Els seus responsables subratllen que el 2011 i 2012 hi va haver uns ingressos “extraordinàriament alts”.

Més continguts de