LA NORMALITZACIÓ DEL FINANÇAMENT
Economia 29/07/2013

Els bancs perceben la reactivació dels projectes d'empresa

Tot i que l'activitat creditícia encara segueix caient, les entitats financeres detecten un canvi de tendència

i
Toni Garganté
3 min

BarcelonaLa gran banca albira un canvi de tendència a mitjà termini, amb la represa de projectes empresarials de petites i mitjanes empreses (pimes) i també de grans corporacions. Tant el conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, com el seu homòleg a CaixaBank, Joan Maria Nin, van fer servir en les respectives presentacions de resultats semestrals de la setmana passada el mateix concepte: inflexió.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les entitats que aquests últims dies han presentat els números de gener a juny (CaixaBank, Sabadell, Bankia, Banco Popular i Bankinter) mostren una mitjana de caiguda del crèdit brut a la clientela del 6%. A falta dels resultats del Santander i el BBVA, res de nou. La davallada de l'activitat creditícia fa trimestres que dura. Les últimes dades del maig del Banc d'Espanya, referents a crèdit net de bancs, caixes i cooperatives, mostren una disminució del 4,1%. Però la tendència es modera i, el més important, els grans bancs observen un canvi a l'horitzó. "Hi ha bons projectes. I nosaltres donem crèdit nou. A més, per primera vegada en els últims anys veiem que la inversió estrangera comença a mirar projectes concrets", va argumentar Joan Maria Nin, que va situar en el 10% la caiguda del crèdit durant el 2012, que es mantindrà encara enguany en el 8%.

El conseller delegat del primer banc espanyol per actius va matisar: "Sense caure en cap optimisme, per primera vegada en els últims sis anys veiem algunes dades positives, un punt d'inflexió". Jaume Guardiola es va expressar en els mateixos termes: "Tenim la sensació que som al final d'un procés, que hem tocat fons, en tres temes molt importants: l'atonia econòmica, que fa que sigui molt difícil aconseguir volums acceptables; les pèrdues per l'explosió de la bombolla immobiliària, i els mínims històrics de l'Euríbor". Guardiola, esclar, es va referir a l'evolució de l'índex al qual es referencien la majoria d'hipoteques des del punt de vista dels interessos del banc, que pateix des de fa mesos la reducció de les quotes hipotecàries que paguen els clients.

Les empreses asseguren que els bancs no aproven crèdits perquè exigeixen moltes més garanties que abans de l'inici de la crisi, mentre que les entitats financeres responen que no hi ha demanda nova de préstecs solvents. Ara sembla que les coses han canviat. "En 12 mesos hem fet 1,1 milions d'operacions de crèdit per valor de 82.550 milions", va dir Joan Maria Nin.

Aquests números queden emmascarats per l'activitat immobiliària, especialment la dels promotors, que continua caient. Així, el nivell de crèdit brut (inclou tots els sectors empresarials i particulars) de CaixaBank dels sis primers mesos d'enguany va disminuir un 6,6%. Incloent l'aportació de Banca Cívica i Banc de València, el total de 220.967 milions en crèdits significa una reducció de només el 0,9%. Pel mateix concepte, el Sabadell va comptabilitzar una caiguda del 9,1%, que, afegint-hi les compres de Caixa Penedès i Lloyds, es va situar en només un 1,4% de reducció, fins als 121.605 milions.

Bankia va rebaixar el crèdit un 6%, Banco Popular un 4,5% i Bankinter un 5%. Així, la depressió de la inversió empresarial continua, però hi ha més esperança. També ha influït en la caiguda del crèdit que les grans empreses han renunciat ja a bona part del finançament bancari, i s'han llançat a emetre deute als mercats internacionals, que s'han reobert. Els mateixos bancs celebren aquests canvis.

La reactivació, l'any que ve

El director general del grup BFA-Bankia, José Sevilla, va ser el més clar quan va afirmar que l'economia creixerà l'any que ve un 0,7%, mentre que les previsions del govern espanyol se situen en el 0,5%. La reactivació del crèdit es podria situar en el primer semestre del 2014, va explicar Sevilla, que tanmateix va posar aigua al vi quan va insistir que, de moment, les empreses encara estan en clara etapa de desendeutament, sense prou demanda. Precisament, aquest és l'aspecte que preocupa més el sector bancari.

Joan Maria Nin i Jaume Guardiola van repetir arguments semblants sobre el refinançament del deute de les pimes. Per Guardiola, "el problema és la reestructuració dels sindicats bancaris" que controlen el deute de les empreses. Quan una entitat desapareix o passa a dependre d'una altra, els altres bancs han d'assumir part de l'endeutament que queda penjat. Nin va reblar el clau i va sentenciar que "és urgent millorar el sistema de finançament de les pimes".

stats