REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 24/10/2013

El jutge veu "indicis de delicte" en la gestió de Narcís Serra i Adolf Todó

Rebutja la presó per als exdirigents de Caixa Catalunya perquè creu que no poden destruir documents

i
Toni Garganté
2 min
JUTJAT  El jutge està analitzant algunes de les decisions preses el 2010 per la direcció de Caixa Catalunya, que llavors presidia Narcís Serra.

Barcelona.Josep Maria Pijuan, titular del jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona, aprecia "l'existència d'indicis de participació en el delicte" d'administració deslleial de Narcís Serra i Adolf Todó, expresident i exdirector general de Caixa Catalunya, respectivament, en la gestió de l'etapa final de l'entitat, que va desembocar el 2010 en la creació de CatalunyaCaixa. Així ho argumenta en les interlocutòries de llibertat provisional sense fiança conegudes ahir.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, el jutge que investiga els augments de sou aprovats per l'antiga cúpula directiva de Caixa Catalunya creu que hi ha prou proves per seguir el procés judicial. En el cas de Serra, Josep Maria Pijuan destaca que "malgrat tenir un càrrec representatiu i no executiu, de la seva declaració [de dilluns passat] en resulten indicis que la seva actuació era pròpia de qui té poder de decisió sobre la direcció i gestió de l'entitat". La investigació del jutge inclou l'etapa sencera de Serra com a president de Caixa Catalunya, des del març del 2005 i després amb "la fusió de les tres caixes" (Catalunya, Tarragona i Manresa).

Poder de decisió

Respecte a Todó, els raonaments de Josep Maria Pijuan són pràcticament idèntics, perquè els càrrecs que va ocupar a l'entitat van ser "executius, amb màxim poder de decisió". En aquest cas, la investigació inclou des del nomenament de Todó el 2008 com a director general de Caixa Catalunya, i el de conseller delegat de l'entitat fusionada des del juny del 2011.

La interlocutòria no fa cap referència a l'últim càrrec de Todó com a president de CatalunyaCaixa, que va ocupar a partir de l'octubre del 2011, nomenat pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), fins al juny passat, destituït pel mateix FROB. Precisament, tant Serra com Todó van insistir en les seves declaracions davant del jutge que l'organisme estatal, i màxim accionista, coneixia els sous de la cúpula directiva i els va mantenir en primera instància.

La interlocutòria també es refereix a la decisió del jutge de rebutjar la petició de presó preventiva formulada pel demandant, l'Associació d'Usuaris de Serveis Bancaris (Ausbanc). Assenyala que la petició, a la qual no es va sumar la Fiscalia, "no té fonament, perquè no fa falta ni per evitar l'ocultació, alteració o destrucció de les fonts de prova rellevants per a l'enjudiciament dels fets, ni per assegurar la presència de l'imputat en el procés". De fet, el titular del jutjat d'instrucció fa notar que les proves van ser aportades "pels responsables de l'entitat".

Narcís Serra i Adolf Todó van fer servir arguments similars en les seves declaracions davant del jutge de dilluns passat. Serra va destacar que el sou de Todó l'havien validat fins a tres consultores i estava dins el que es pagava al mercat en aquell moment. L'expresident de Caixa Catalunya ja va utilitzar els mateixos arguments en la seva intervenció davant la comissió parlamentària que investiga la gestió de les antigues caixes.

Elevats sous en dietes, segons la Fiscalia

Narcís Serra mantenia un càrrec representatiu a l'entitat, però va rebre "elevats emoluments en concepte de dietes", segons la Fiscalia. Aquestes retribucions van arribar als 135.707 euros el 2006, informa Efe. Entre el 2007 i el 2010 Serra va combinar les dietes amb un sou, fet pel qual va passar a cobrar entre 236.000 i 260.000 euros anuals. Pel que fa a Adolf Todó, va guanyar a l'entitat un total de quatre milions i es va assegurar pòlisses i plans de pensions per valor de 8,2 milions.

stats