EMPRESARIS
Economia 05/11/2014

Un de cada quatre superrics de l’Estat és català

Amancio Ortega lidera el rànquing de fortunes

Xavier Grau
3 min

BarcelonaAmancio Ortega, el president d’Inditex (l’empresa a la qual pertanyen Zara i altres marques de moda), és l’home més ric d’Espanya, amb una fortuna calculada en 46.000 milions d’euros, segons la revista Forbes, que ha fet el rànquing de les primeres cent fortunes de l’Estat. Ortega té set vegades la fortuna del segon de la llista, Rafael del Pino i els seus germans, propietaris de Ferrovial, que es queden en 6.400 milions. El tercer lloc del podi l’ocupa Juan Roig, propietari de Mercadona, amb 6.000 milions. I en el quart lloc apareix Sandra Ortega Mera, filla d’Amancio Ortega, amb 5.250 milions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El primer català

Isak Andic, propietari de Mango, ocupa el cinquè lloc de l’Estat

El primer català de la llista de Forbes és Isak Andic i la seva família com a propietaris de Mango. Ocupa el cinquè lloc amb una fortuna calculada de 4.250 milions d’euros. Andic guanya un lloc respecte a la sisena posició que ocupava l’any passat. I la fortuna d’Andic i la seva família s’ha fet gran, perquè passa de 3.800 a 4.250 milions d’euros.

Empresa familiar

Les principals fortunes catalanes són de famílies empresàries

A la llista de les cent fortunes més destacades espanyoles una quarta part són catalanes i la majoria estan lligades a la tradició de l’empresa familiar. Per exemple apareixen cognoms lligats a famílies com els Carulla (Gallina Blanca), Gallardo (Almirall), Daurella (Cobega), Serra Farré (Catalana Occidente), Puig (cosmètica, perfums i moda), Carceller (Damm), Esteve (Laboratoris Esteve), Grifols (un dels líders mundials d’hemoderivats), Molins (Ciments Molins), Suqué (Casinos de Catalunya i Peralada), les germanes Godia (Abertis) i Miquel Ballart (Miquel Alimentació).

El que més baixa

José Manuel Lara, de Planeta, perd deu llocs a la classificació

El català de la llista que perd més llocs des de l’any passat és José Manuel Lara, president del grup editorial Planeta. Lara ocupa aquest any el lloc 25, amb una fortuna estimada de 1.500 milions. L’empresari editorial i de mitjans de comunicació (Antena 3, La Sexta, La Razón, Onda Cero), ocupava l’any passat el 15è lloc amb una fortuna de 1.800 milions, 300 més que enguany.

El que més puja

Manuel Lao, de Cirsa, és qui més escala en el rànquing

Tot i que és originari d’un poble d’Almeria es pot considerar terrassenc. Manuel Lao Hernández, president i principal accionista del grup del joc Cirsa, és el que més llocs puja a la llista. Lao ocupa aquest any el lloc 36 del rànquing, amb una fortuna estimada de 1.100 milions d’euros. L’any passat aquest empresari ocupava el lloc 55 amb 700 milions d’euros de fortuna estimada: gairebé 400 milions més en un sol any i un salt de 19 llocs al rànquing.

Poc totxo

Els constructors catalans ja no lideren les grans fortunes

L’esclat del sector immobiliari sembla que ha arrossegat les fortunes lligades a la construcció. Són pocs els empresaris del sector que apareixen en el rànquing. Entre els catalans hi ha els germans Miarnau (Comsa-Emte), en el lloc 81 -el 77 l’any passat- i 450 milions de fortuna, i Josep Lluís Núñez i Clemente, expresident del Barça, en el lloc 87 -l’any passat era el 80è-, amb una fortuna de 400 milions i que ahir va veure que la fiscalia tornava a demanava que entrés a presó per un delicte de suborn. Curiosament, mentre el totxo perd força, en guanyen altres sectors com la moda (Andic, Palatchi, Puig); les begudes, alimentació i distribució (Daurella, Carceller, Carulla, Miquel, Botet, Elias i Carbó), i la farmàcia (els Gallardo d’Almirall, Grifols i Esteve).

Els casos curiosos

La baronessa, els Rubiralta i l’impulsor de BCN World

Entre els rics catalans apareix Carmen Cervera, baronessa Thyssen, en el lloc 45 de tot l’Estat amb 900 milions. També destaca el cas de la família Rubiralta. La seva fortuna es va dividir, però les dues branques familiars es mantenen en el rànquing. I hi ha el cas d’Enrique Bañuelos, que no és català però és impulsor de BCN World, que ocupa el lloc 74 del rànquing amb 500 milions d’euros de fortuna.

stats