L'onze més difícil

¿Com es fa l'alineació titular d'un partit important quan saps que decideixis el que decideixis seràs molt injust amb alguns futbolistes? ¿Com es fa l'onze d'un partit que pot decidir un campionat sent conscient que hi ha com a mínim catorze jugadors que mereixen jugar d'inici per una raó o una altra?

¿Marc Bartra, suplent, quan ha esbocinat tots els dubtes que tenia el cos tècnic sobre la seva vàlua i els ha convençut que és un central de primer nivell, i que a més està en un bon moment de forma? ¿Cesc Fàbregas, suplent, amb el rendiment extraordinari dels últims partits en què ha marcat, ha assistit i ha treballat com el primer? ¿Alexis, suplent, amb la metamorfosi que ha patit i que l'ha convertit en un referent també en atac? ¿Pedro, suplent, ara que ha recuperat la punteria i el dinamisme que el van convertir en un jugador clau del millor Barça? ¿Leo Messi, suplent? Perdó? I, finalment, ¿Neymar, suplent, sabent que és el segon millor davanter de la plantilla i amb el nivell que ha demostrat quan ha hagut de tirar del carro?

Si Messi no hagués estat dos mesos de baixa i Neymar no hagués tingut unes cagarrines inoportunes, dues de les tres places de la davantera d'aquest vespre al Calderón estarien molt clares. L'entrenador, Gerardo Martino, va ser molt transparent l'altre dia dient que aquests dos jugadors són millors que Pedro i Alexis.

Ara bé, si en lloc de parlar del nivell que tenen els futbolistes parlem de l'estat de forma en què estan i del que han aportat les últimes setmanes a l'equip, tot canvia radicalment. ¿Què ha de prioritzar l'entrenador, la qualitat de base, el nivell que a priori sap que poden donar els jugadors o el moment de forma i la capacitat per rendir al cent per cent ara i aquí? I en el cas de Cesc Fàbregas, ¿Gerardo Martino l'ha d'encabir com sigui en l'onze per fer justícia, ha de ser titular de fals nou o com que on juga millor és en la posició de Messi ha de ser suplent? Per estat de forma, la davantera hauria de ser Alexis, Cesc, Pedro, però Messi i Neymar sans i estalvis i sense gaire ritme de partits continuen sent capaços de marcar la diferència d'una manera especial.

El d'aquest vespre al Calderón és l'equip titular més complicat de fer de tota la temporada i fins i tot dels últims anys. ¿Quan va ser l'última vegada que un entrenador del Barça va tenir tantes opcions de tant nivell per atacar? Siguin quines siguin les decisions de Martino, farà mal als ulls mirar la banqueta del Barça.

El + vist

El + comentat