BÀSQUET
Esports 23/12/2012

De club milionari a lluitar contra la crisi en tan sols 20 anys

àlex Gozalbo
2 min
Les jugadores del Santa Rosa de Lima-Horta abans de començar l'entrenament de divendres.

BARCELONAGràcies al número 31466 el 22 de desembre del 1992 el Santa Rosa de Lima-Horta, un modest club de bàsquet de Barcelona, va repartir 18 milions d'euros. L'entitat es va veure agraciada amb 1,8 milions del sorteig de la grossa nadalenca i la seva qualitat de vida va millorar durant dues dècades. Avui, però, aquella quantitat econòmica ja s'ha exhaurit del tot.

"Vam aprofitar aquell ingrés de diners per enfortir el club. Una de les decisions va ser remodelar el pavelló. A més, els diners van ajudar a fer que es disparessin les possibilitats esportives. El primer equip va competir dos anys a la màxima competició femenina i la base va créixer molt. Es van invertir diners a fitxar bons entrenadors i, gràcies a això, el club es va convertir en un habitual als campionats d'Espanya de les categories inferiors. També es van aconseguir set campionats de Catalunya", recorda a l'ARA Jordi Faus, alma mater de l'entitat.

La gran quantitat de diners caiguts del cel també va provocar algun problema i una part del premi es va perdre entre acusacions diverses. No tothom va jugar net. "Ara fa quatre o cinc anys que ja no queda res d'aquell premi. Era una espelma que s'anava consumint i que ara ja no fa llum", reconeix Faus.

Imaginació i treball

El club, que aquest cap de setmana organitza la Copa Federació de la Copa Catalunya, no es rendeix i continua lluitant amb imaginació per promocionar el bàsquet de base. A punt de complir el 25è aniversari, l'entitat té 20 equips, 13 dels quals femenins. Isaac Fernández, exentrenador de la lliga femenina, és el coordinador del club, que compta amb una xarxa de col·laboració amb col·legis.

"Nosaltres no som aliens a la crisi i ens afecta com a tothom. Abans la Generalitat i l'Ajuntament ens ajudaven molt, però ara les coses han canviat. No tenim una pista pròpia i hem de pagar lloguer per utilitzar-la, fet que ho complica tot molt", analitza Jordi Faus. "On més notem la crisi és en les famílies. N'hi ha que no poden pagar les quotes, però intentem ajudar amb sensibilitat. Fem un estudi de cada cas i, si arribem a la conclusió que hi ha problemes reals, deixem que la canalla continuï jugant fins que la situació millori", afegeix.

El Santa Rosa de Lima-Horta, que ha complementat l'organització de la Copa Federació al poliesportiu Safa Horta de Barcelona amb una nova Minicopa, aspira a mantenir-se fort i a contribuir ajudant en la difusió del bàsquet formatiu. "Es tracta de posar imaginació i de treballar molt perquè, malauradament, la loteria no et toca cada any", explica Jordi Faus, que ja treballa amb el seu equip per buscar més recursos.

stats