13/04/2015

Fernández Díaz torna a vincular sobiranisme i jihadisme

3 min
El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, a l’acte del PP ahir a Sabadell.

BarcelonaNomés quatre dies després d’intentar erosionar el procés independentista vinculant jihadisme i sobiranisme, Jorge Fernández Díaz va demostrar que l’ombra que va intentar projectar dimecres sobre el procés -quan va qüestionar a El matí de Catalunya Ràdio la feina de la Fundació Nous Catalans, vinculada a CDC, després de l’operació antijihadista feta a Catalunya- no va ser una patinada davant d’un micròfon. El ministre de l’Interior no es va mossegar la llengua ahir a Sabadell, on participava en la presentació del candidat del PP a l’alcaldia, Esteban Gesa. Fernández Díaz va alertar del perill que suposa per a la seguretat de l’Estat integrar immigrants a l’empara del procés. “No els preocupa la seva integració sinó la seva captació per al projecte independentista”, va dir el ministre sobre l’independentisme.

Acostumat a ser al centre de la polèmica, Fernández Díaz va demostrar a Sabadell que no està disposat a fer cap viratge en el discurs. “El projecte independentista no és d’integració ni de cohesió social sinó de divisió i confrontació, i quan es fa amb determinats col·lectius es corre el risc d’integrar persones que són aquí per altres coses”, va afirmar. El titular del ministeri de l’Interior va tornar a posar com a exemple la detenció ara fa dos anys d’un membre de la Fundació Nous Catalans per “atemptar contra l’Estat”. Es referia al cas del marroquí Noureddine Ziani, que l’Estat considerava una amenaça per a la seguretat. Nous Catalans, vinculada a CDC, ja va replicar en aquell moment, el maig del 2013, que era una maniobra del Centre Nacional d’Intel·ligència -que no depèn d’Interior- per fomentar la por entre la immigració que s’interessa pel moviment favorable al dret a decidir. Tot i això, Fernández Díaz va assegurar ahir que “si callés” no contribuiria al bé comú en la mesura que gran part de la societat catalana desconeixeria “coses que s’estan fent que no van a favor del bé comú”.

La irritació d’ERC amb el ministre

L’argumentari reproduït pel ministre a Sabadell va coincidir ahir amb la publicació al diari El Mundo d’una informació que apuntava que els partits independentistes busquen el suport de col·lectius musulmans en el procés, un article il·lustrat amb fotografies del líder d’ERC, Oriol Junqueras, en una mesquita. La publicació del reportatge -i les paraules de Fernández Díaz- van provocar la reacció immediata dels republicans. El portaveu adjunt d’ERC al Parlament, Oriol Amorós, va acusar el ministre d’estar al darrere de la informació periodística. “Són incapaços de dialogar amb el procés de Catalunya i d’escoltar la veu dels ciutadans i, per tant, es tracta d’inventar insídies en contra dels polítics sobiranistes”, va afirmar Amorós al programa El suplement de Catalunya Ràdio. Amorós va carregar contra el dirigent del PP: “Està arribant a un nivell de deteriorament de la seva institució i de falta de credibilitat com jo no recordo de cap altre ministre de l’Interior”.

Per la seva banda, el director general de la Policia, Albert Batlle, va demanar al ministeri més confiança en els serveis d’informació dels Mossos d’Esquadra per lluitar millor contra el jihadisme. En una entrevista al 3/24 va assegurar que hi ha hagut “reticències de l’estat espanyol que s’han de remoure”, unes reticències que, segons Batlle, podrien tenir a veure amb el procés polític que viu Catalunya.

stats