Efímers 22/02/2015

Francisco de la Torre: “El sistema es nodreix del que la gent declara voluntàriament”

Xavier Grau
2 min
Francisco de la Torre: “El sistema es nodreix del que la gent declara voluntàriament”

BarcelonaFrancisco de la Torre va ser portaveu d’inspectors d’Hisenda de l’Estat (IHE) i és autor del llibre ¿ Hacienda somos todos? Impuestos y fraude en España (Debate). A dia d’avui continua sent inspector.

Per què la recaptació és tan baixa respecte a altres països?

Amb uns impostos similars als d’Alemanya o França recaptem menys proporcionalment. Tenim més frau fiscal i més economia submergida. També tenim uns impostos sobre el consum més baixos que la resta d’Europa. I tenim un IVA reduït també molt baix.

Però què és el que més hi influeix?

Crec que el fet que hi ha més frau i més economia submergida. I després hi ha un problema negatiu afegit: no tenim els impostos ben regulats. Per exemple, el de successions varia de 100 a 1 depenent del lloc. La gent intenta evitar l’impost.

Hi ha causes culturals?

Sí, i afecten. El sistema fiscal neix amb la democràcia. Fins al 1985 no va existir el delicte fiscal i no estava mal vist incomplir amb Hisenda. Aquest factor cultural s’ha accentuat pels escàndols en la gestió dels diners públics i les amnisties fiscals.

Però per què hi ha tant frau?

Tenim normes que podrien estar més ben fetes per lluitar contra el frau, tenim un sistema informàtic molt bo i uns costos molt baixos de gestió tributària, però el sistema es nodreix del que la gent declara voluntàriament. Si la gent se’n va del sistema no torna a entrar-hi. Hi dediquem menys mitjans que qualsevol país de l’entorn, i els hem reduït amb la crisi.

¿El sistema de mòduls dels autònoms afavoreix el frau?

És un forat negre. No se sap què guanya una persona que tributa per mòduls. Els inspectors diem que això són milers de factures falses. S’hauria de suprimir o reduir-lo a negocis petits. Però tenim un sistema de mòduls tan extens precisament perquè l’Agència Tributària no té prou mitjans per controlar tot el comerç minorista.

També crida l’atenció el tipus efectiu tan baix que paguen les grans empreses en l’impost de societats.

Va ser del 5,3% el 2012. L’impost de societats no està ben dissenyat i no hi ha mitjans per controlar la correcta aplicació de les normes per a les grans empreses. A més, com que s’internacionalitzen, aprofiten els avantatges fiscals dels diferents països. Tenim un problema greu amb la tributació de les grans empreses.

En molts casos és il·legal?

Sí. Però tenim un problema perquè la normativa no és prou dura i cada dia és més complicat perquè el món cada cop és més petit. Només cal pensar en l’escàndol Luxleaks. És particularment greu a Espanya, però no és un problema exclusiu.

Es pot eliminar el frau?

De frau n’hi ha a tot arreu, tampoc es pot pensar a reduir-lo a zero. Però si estiguéssim al nivell dels nostres veïns, o simplement recaptéssim proporcionalment com abans de la crisi -perquè la base imposable ha baixat més que el que ha caigut el PIB-, el dèficit públic deixaria de ser un problema.

stats