Internacional 16/09/2014

Cameron apel·la als valors britànics per frenar el sí

El primer ministre adverteix als escocesos que si guanya la independència no hi haurà marxa enrere

Oriol Gracià
2 min
Cameron va fer ahir a Escòcia el seu discurs més emotiu a favor del no.

EdimburgSegurament el d’ahir va ser l’últim discurs del primer ministre britànic, David Cameron, en la campanya del referèndum per la independència d’Escòcia. I va apel·lar als valors del Regne Unit davant de periodistes i gairebé 800 militants del Partit Conservador a Aberdeen, al nord del país, per intentar frenar els partidaris del sí: “Si dijous guanya el sí a la independència, divendres molts britànics es llevaran amb el cor trencat en constatar la fi del país que estimen, un país que ha cultivat els valors de l’honestedat, la llibertat i la justícia”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fins ara la càrrega emocional s’havia mantingut lluny del debat, però ahir Cameron no ho va tenir en compte: “Si no aconseguim mobilitzar el no, l’exemple més gran de democràcia que ha vist el món desapareixerà. El Regne Unit va abolir l’esclavatge, va liderar la industrialització i va lluitar contra el feixisme. I tot, en bona mesura, gràcies a la grandesa del poble escocès”. I no va ser fins al final de la seva intervenció que va abordar els temes econòmics i polítics: “Com a primer ministre d’aquest país tinc l’obligació d’explicar-vos les conseqüències de la independència: deixarem de compartir la moneda, les pensions no estaran garantides i les fronteres no seran tan fàcils de creuar”, va dir. Per tant, va insistir, els escocesos han de tenir molt clar que la “decisió afectarà la resta de les seves vides i, sobretot, les dels seus fills”.

Acte amb els empresaris

I mentre Cameron era al nord del país, a Edimburg el primer ministre escocès, Alex Salmond, participava en una reunió amb empresaris: “Cada cop hi ha més empresaris que es mostren favorables al sí, perquè són conscients que serà l’única manera de disposar del poder econòmic que necessiten. Hem de construir un país pròsper, però sobretot més just. Com va dir l’economista i filòsof escocès Adam Smith, cap societat pot progressar i ser feliç si la major part de la seva gent no es beneficia del benestar”. Les bones paraules del primer ministre escocès, però, no van evitar els retrets de diversos convidats que el van acusar de posar en perill l’economia del país. Salmond va culpar el govern britànic d’estar al darrere de les notícies que aquesta setmana han publicat diversos rotatius per advertir dels problemes econòmics que podria desencadenar la independència.

La neutralitat de la reina

“Penseu detingudament en el vostre futur”: això és el que va dir la reina Elisabet II a un feligrès que es va acostar a donar-li la mà en una església de les Highlands escoceses. I ahir, en preguntar-li per aquestes declaracions de la monarca, Salmond va remarcar que les paraules de la reina “no signifiquen necessàriament que estigui a favor de la unió” i va apuntar que “sa majestat és absolutament imparcial” en el referèndum. “Espero amb entusiasme que Elisabet sigui reina dels escocesos”, va concloure.

La polèmica arribava després que Nigel Farage, líder del partit ultraconservador i antieuropeu UKIP, demanés a la casa reial britànica la seva implicació directa en el debat per salvar la unió. La reina, però, va insistir ahir en la seva estricta neutralitat davant la consulta independentista i en la seva intenció de “no interferir en un afer que depèn exclusivament dels escocesos”.

stats