DESAFIAMENT NORD-COREÀ
Internacional 12/04/2013

El G-8 alça la veu contra Pyongyang

Els grans països condemnen unànimament Corea del Nord però discrepen sobre la guerra de Síria

i
Marc Vidal
3 min

Barcelona.Els països integrants del G-8 -Regne Unit, Estats Units, França, Alemanya, Itàlia, Canadà, Japó i Rússia- van condemnar ahir "en els termes més durs possibles" el desafiament armamentístic i nuclear que Corea del Nord ha llançat les últimes setmanes. En una reunió a Londres, els ministres d'Afers Estrangers d'aquest grup de països van emetre un comunicat en què van advertir que la "retòrica agressiva" del règim de Pyongyang "només serveix per aïllar encara més Corea del Nord".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Les proves d'armes atòmiques i el assajos amb míssils fan perillar de manera preocupant l'estabilitat regional, allunyen les perspectives d'una pau duradora a la península de Corea i amenacen la pau i la seguretat mundial", va afirmar el G-8 després de l'escalada dialèctica de Corea del Nord amb amenaces incloses d'atacar el seu veí del sud -i altres aliats com els Estats Units- amb armes nuclears.

"Si es repeteix un test de míssils balístics, tirarem endavant noves sancions al Consell de Seguretat de l'ONU", va afirmar el ministre d'Afers Estrangers britànic, Wi- lliam Hague, que no va voler detallar quines podrien ser aquestes noves mesures de càstig i, encara menys, què podria passar si Pyongyang fes realitat alguna de les seves amenaces bel·licoses. "No volem respondre a la retòrica paranoica amb un discurs que l'alimenti. Volem respondre amb fermesa, unitat i calma", va sentenciar Hague.

El ministre d'Afers Estrangers britànic va destacar també que la condemna a Pyongyang era unànime de tots els membres del grup, inclòs Rússia. De fet, a diferència del que passa amb la guerra de Síria, el mateix ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, va assegurar ahir a Londres que "no hi ha cap desacord amb els Estats Units sobre Corea del Nord".

No passa el mateix, però, amb la guerra a Síria i ahir va tornar a quedar clar. Al comunicat final del G-8 es va evitar insinuar cap mesura de pressió contra el president sirià, Baixar al-Assad, i tot va quedar reduït a l'expressió d'una "profunda preocupació" per la creixent tragèdia humanitària derivada del conflicte. "El món ha fracassat fins ara en la seva responsabilitat en la guerra de Síria i ho continua fent", va admetre el titular del Foreign Officeen referència a la incapacitat de consensuar amb Rússia -aliat amb la Xina del règim sirià- cap mesura que pogués incomodar el règim de Damasc.

Contra la violència sexual

Els països del G-8 sí que es van posar d'acord en una històrica declaració per acabar amb la impunitat de la violència sexual utilitzada com a arma de guerra. El ministre Hague, que va dir que havia fet d'aquesta qüestió una "prioritat personal", es va mostrar molt satisfet per aquesta iniciativa que vol acabar "amb un dels crims més grans i més persistents del món", va assegurar.

El G-8 es va comprometre a desenvolupar un protocol internacional per investigar i documentar les agressions sexuals i les violacions en el context de conflictes armats amb l'objectiu que cap quedi impune i tots acabin davant de la justícia. "No és un crim menor", van assegurar els països del G-8 en un comunicat.

L'enviada especial de l'ONU pels refugiats, l'actriu Angelina Jolie, va intervenir també a la reunió del G-8 a Londres i va assegurar davant la premsa que, amb la iniciativa adoptada ahir, es donava finalment "alguna esperança a les víctimes". "Aquesta mena de violència pot ser i ha de ser afrontada", va concloure Jolie.

stats